Националната художествена академия отбелязва 120 години от основаването си
Секция: КУЛТУРА
11 Ноември 2016 14:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националната художествена академия отбелязва 120 години от основаването си

/КРОСС/ Националната художествена академия, най-старото и престижно висше художествено училище в България, отбелязва 120 години от своето основаване. Тя е открита като Държавно рисувално училище през 1896 г. с Указ на княз Фердинанд и благодарение на активната подкрепа на видни художници и общественици като Константин Величков, Иван Шишманов, Иван Мърквичка, Антон Митов и др. Непосредствено след появата си, Академията не само регламентира професионалното положение на българския художник, но и започва да играе важна роля в културната действителност. От края на ХІХ и през целия ХХ век тенденциите в образованието се променят, следвайки трайно развитието на художествените процеси в страната. През 1909 г. Държавното рисувално училище е превърнато в Художествено индустриално училище, а през 1921 г. е преименувано на Държавна художествена академия. Като студенти, а по-късно като преподаватели, през нейните ателиета преминават най-значимите представители на новото и съвременното българско изкуство, чиито постижения определят мащаба на българската художествена култура.

Днес в Националната художествена академия се подготвят студенти в 18 различни специалности от сферата на изящните и приложните изкуства, изкуствознанието, реставрацията и дизайна. Днес, повече от всякога, основните академични цели са свързани с повишаване качеството на обучението и съвместяването на постигнатото с иновативните методи на образование - процес, характерен за почти всички етапи от академичното съществуване. Благодарение на творческата активност на галерия „Академия" и Музейната сбирка, международната и издателската дейност, художествените и образователни изяви на всяка една специалност, Националната художествена академия се откроява като лидер в професионалното направление и има водеща роля за формирането на културната политика в страната.


Програма на събитията по случай годишнината

22 ноември (вторник) 2016
• Валидиране и пускане в употреба издания на теми: „120 години Национална художествена академия " - една пощенска марка и специален пощенски печат и „100 години от рождението на проф. Васил Йончев" - една пощенска марка и специален пощенски печат. Художници: проф. Тодор Варджиев и Александра Гогова
(10:30 часа, Музей на съобщенията, гр. София, ул. „Гурко" № 6 - БТК)

• Тържествена церемония
(16:00 часа, Българска академия на науките, ул. „15-ти ноември" 1)

• Откриване на изложбата „120 години НХА. Ректорите."
(18:30 часа, галерия „Академия", ул. „Шипка" 1)

12 декември (четвъртък) 2016
• Представяне на изданието „120 години Национална художествена академия"
(17:00 часа, галерия „Академия", ул. „Шипка" 1)

15 декември (четвъртък) 2016
• Научна конференция „120 години Национална художествена академия"
(10:00 часа ателие 7, НХА, ул. „Шипка" 1)

Февруари 2017 г.
• Откриване на изложбата „120 години НХА. Преподавателите"
(18:00 часа, Софийска градска художествена галерия")

Събития в програмата на честванията на 120-ата годишнина на Националната художествена академия се финансират от Столична програма „Култура" на Столична община за 2016 г. и по програмата за научна и художествено-творческа дейност на НХА за 2016 г.