ГМО - основно в соеви и царевични продукти
Секция: Здраве
21 Ноември 2016 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГМО - основно в соеви и царевични продукти

/КРОСС/ Основно в соеви и царевични продукти се откриват ГМО съставки на храните у нас. Всички видове са разрешени в рамките на ЕС и в допустимото количество. Изключение правят два случая. Единият са детски храни, в които изобщо е забранено да бъдат влагани ГМО съставки, а другият е соево зърно, внос от Украйна.

При случая с детските храни става въпрос за адаптирано мляко, което е спряно и унищожено. Било е внос от Германия, поясни в рубриката "Чети етикета" в "Тази сутрин" по bTV Камен Николов от Агенцията по безопасност на храните.

По случая със соята от Украйна с 1000 лева глоба е наказан производителят. „Така е по стария закон, новият закон предвижда 10-кратно увеличение на санкцията", уточни Николов.

Ивайло Попов от Екологично сдружение "За Земята" изтъкна, че Агенцията по безопасност на храните до 2013 г. не е откривала ГМО, такива са открити през 2014 и 2015 г.

Царевица и соя са и основните продукти, които се изследват за остатъци от ГМО. Тестът е сложен и отнема време, а пробата трябва да е във вид на прах.

Какво е ГМО?

Генетично модифициран организъм е организъм, чийто гени са умишлено променени от човека. Модификациите, който най-често се използват, са 3 групи: промяна на активността на естествените гени; към организма се добавят допълнително копия на негови гени; към организма се въвеждат гени от друг вид - това е най-отхвърленият вид модификация!

Може да попаднете на стряскащи черни списъци за отровни и опасни храни с ГМО.

Екипът на bTV присъства на изследване на царевица, внос от САЩ, която минава различни етапи за изолиране на ДНК. На този етап от обработката в лабораторията се пази пълна тишина, за да се избегнат и най-малките съмнения за външни влияния върху структурата на продукта.

Пробата се тегли и преминава към съществения етап - изолиране на ДНК.

В лабораторията на Столичната здравна инспекция се изследват и преработени продукти, предназначени за крайния потребител. За генномодифицирани организми са тествани пуканки, кренвирши, малотрайни колбаси, майонеза.

По думите на Диана Налбантова от лабораторията положителни резултати - над 0.9%, са откривани при царевица и соя, внос от САЩ.

„Там намерихме към 5% в единия продукт и 4,9% във втория продукт", поясни тя.

„Въпреки многобройните изследвания, доклади, статии няма доказателства за друго, освен за алергичния ефект, който могат да предизвикат генномодифицираните организми", уточни експертът.

В част от колбасите, шоколадите и десертите се влага соя или соев лецитин, който може да има остатъци от ГМО. Царевицата за пуканки също може да е модифицирана . В нередки случаи тя е внос именно от САЩ, където ГМО пазарът е много по-отворен. В готовите храни обаче замърсяванията се хващат много по-трудно, признават от лабораторията.

В случая на изследваната вносна царевица от САЩ резултатът за ГМО е положителен, показва лабораторният анализ. В нея има ГМО 3,48%.

Дали такива продукти трябва да бъдат унищожени и спрени, решават от Агенцията по безопасност на храните. Това е контролният орган, който следи за чистота на пазара.