Българинът изхвърля все повече храна
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Ноември 2016 12:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българинът изхвърля все повече храна

/КРОСС/ 1/3 от боклука в градските кофи са останки от храна. Последните данни на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците показват, че в градовете с над 50 000 жители храната в контейнери се увеличава с всяка изминала година.

Според прогнози на Столичната община през тази година софиянци ще изхвърлят около 64 517 тона храна.

Следващата година гозбите в кофите за смет ще са с 1002 тона повече, а през 2020 г. манджата в боклука ще достигне до 68 682 тона.

В градове с население до 25 000 души като Айтос и Севлиево неизядената манджа представлява 10% от боклука в кофата.

В селата и градове с население под 3000 жители като Малко Търново храната в кошовете е едва 4,8 на сто. В тези градчета и села половината от боклука е пепел от твърди въглища и строителни отпадъци.

Според прогноза за образуваните отпадъци в Столичната община боклуците от домашни ремонти се увеличават с всяка изминала година. Тази година най-много мазилка и тапети се очаква да изхвърлят бургазлии - над 115 000 тона.

На второ място са варненци, следвани от софиянци. На дъното на класацията са жителите на Видин, където боклуците след обновяване на дома са 60 пъти по-малко от тези в Бургас.

Според прогнозите през 2020 г. строителните отпадъци на домакинствата ще нарастнат двойно.

По последни данни на НСИ през 2014 г. един българин е генерирал по 443 кг боклук. Най-много смет произвеждат русенци - 637 кг на човек годишно, а най-малко в Кърджали - 254 кг.

Един софиянец генерира по 465 кг или с 22 кг повече от средното за страната. Софиянци изхвърлят най-много пластмаса, храна и хартия.

Източник: Dnes.bg