Японски учени: Сладоледът на закуска събужда бързо мозъка
Секция: Здраве
24 Ноември 2016 10:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Японски учени: Сладоледът на закуска събужда бързо мозъка

/КРОСС/ Похапването на сладолед за закуска значително повишава работоспособността на мозъка и общата умствена активност. Това показват данните от клинично изследване в частния японски университет Кьорин.

Всяка сутрин участниците в експеримента веднага след събуждане ядели сладолед. Изследователският екип начело с проф. Йосихико Когой установил, че това води до рязка стимулация на алфа вълните в мозъка им. После участниците трябвало да направят няколко теста на компютър, за да се преценят реакциите им с способността за анализ на информация. Станало ясно, че всички участници се справят със задачата значително по-бързо в сравнение с тези, които са приели стандартна закуска. Според учените, причината не е точно в сладоледа, защото всяка студена храна „разтърсва" мозъка и бързо го извежда от сънно състояние.

По време на експериментите сладоледът бил заменян с ледена вода, но ефектът бил доста по-слаб. Специалистите смятат, че резултатите при сладоледа се дължат на комбинация от фактори, сред които е и удоволствието от хапването на това лакомство, което подобрява настроението.