Руската кухня в Кипър, Сърбия и България бе представена на кулинарно събитие
Секция: Русия
26 Ноември 2016 09:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руската кухня в Кипър, Сърбия и България бе представена на кулинарно събитие

/КРОСС/ Международно кулинарно събитие, организирано от Россотрудничество, представи руската кухня в Кипър, Сърбия и България.

Кулинарната лекция се проведе в обновения ресторант „Друзья" при Руски културно-информационен център, а участниците научиха как да готвят кундюми, опитаха руски винегред, пача, печени ябълки и други.

Главните действащи лица на международното кулинарно събитие бяха Олга и Павел Сюткини - кулинари и историци на руската кухня, автори на кулинарни книги и на редица публикации. Почетни гости на празника бяха лауреатите на конкурса „Посланник на руската кухня" сред най-добрите руски ресторанти в Сърбия.

В лекцията взеха участие български журналисти, участници от програмата на Россотрудничество - „Ново поколение", представители на ресторанти, млади готвачи, българи, които искат да се запознаят от близо с кухнята и традициите на народите на Русия, всички хора за които кулинарията е професия и ежедневен труд.

Събитието даде старт на руския кулинарен проект в България, чиято реализация ще продължи и догодина. Както връзката между България и Русия е многовековна, така и националните кухни имат много общо. Организаторите на проекта са сигурни, че неговата реализация ще позволи не само запознанство на българите с руските кулинарни традиции, на руската история и многообразие, но и ще послужи за развитието и укрепването на дружбата между руския и български народ.