Торта с български шевици в конкурс за сватбени торти
Секция: ЛЮБОПИТНО
06 Декември 2016 11:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Торта с български шевици в конкурс за сватбени торти

/КРОСС/ Това не е торта, а произведение на изкуството, биха казали много от вас.

Тази многоетажна торта, облечена в българска народна носия, е дело на Албена Петрова, която от години живее в Канада.

"Аз съм родена в България и за мен е чест и удоволствие да представя моята торта "Българска шевица". Вдъхновението зад тортата са старите български сватбени носии. От много време исках да направя торта, в която да мога да включа български шевици. Тяхната красота и сложност винаги ме е привличала и е била голямо предизвикателство за въображението ми. Обичам многообразието на детайли във всяка една от тях. Традиционната сватбена рокля на България има страхотни характеристики, тъй като те са елегантно тъкани, украсени с невероятни цветови комбинации. Всяка от тях е украсена с ярка бродерия от монети, мъниста и коприна за блясък. В миналото носиите са правени ръчно и приготвени с много труд и страхотни дизайни".

Това е написала Албена Петрова под снимките на нейната "българска сватбена торта", публикувани във Фейсбук. Тортата е създадена в рамките на проекта "Brides around the world", в който участват художник-сладкари от цял свят.

Албена Петрова живее от години в Канада. През 2013 печели първото място в "Шоуто за торти" в Монреал, категория "Сватбени торти". Редица канадски и американски кулинарни издания са публикували снимки на произведенията ѝ.

Българската художник-сладкарка от малка е влюбена в изкуството. Майка ѝ е скулптор, а баща ѝ - бижутер. Албена Петрова завършва софийската Гимназия за приложни изкуства със специалност "Керамика и стъкло". А преди няколко години в Канада открива света на тортите. Записва се в сладкарската програма в Училището за кулинарни изкуства в Монреал и... започва да твори. Всяка нейна торта е уникална.

Източник: Дарик