Нечетливият почерк на лекаря може да е смъртоносен
Секция: Здраве
06 Декември 2016 12:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нечетливият почерк на лекаря може да е смъртоносен

/КРОСС/ Проблемът с нечетливия почерк на лекаря, написал рецептата, става все по-сериозен за здравето на хората и за системите на здравеопазване дори в развитите страни. Това е изводът на швейцарски специалисти, цитирани от Ройтерс.

Според изнесените от тях данни в 52% от случаите почеркът на рецептата е много лош, а в 4% - абсолютно нечетлив. Нещо повече - от 200 смъртни случая заради неправилно лекарство в 25% това се дължи на факта, че в аптеката не са успели да разчетат правилно написаното върху рецептата.

Единствено трайно решение на проблема специалистите виждат в автоматизираното въвеждане на рецептите в компютър, свързан към глобална система. Но такава програма, оказва се, засега е проблем да бъде реализирана дори в страна като Швейцария.

Не бива да забравяме, че освен лекаря и фармацевта в процеса участва и трета страна - самият пациент. И тъй като става дума за собственото му здраве, а, оказва се, понякога и живот, най-доброто, което можем да направим, е да уточняваме с лекаря какви лекарства ни изписва и да проверяваме дали точно тях получаваме в аптеката.