Гласовете на Ансамбъла на Руската армия "Александров" замлъкнаха завинаги
Секция: КУЛТУРА
25 Декември 2016 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гласовете на Ансамбъла на Руската армия "Александров" замлъкнаха завинаги

/КРОСС/Ансамбълът за песни и танци на Руската армия е създаден през 1928 г. под ръководството на преподавателя от Московската консерватория Александър Александров и до днес носи неговото име.

Александър Василевич Александров е роден на 13 април 1883 година в село Плахино, Рязанска област. Той е руски и съветски композитор, хоров диригент, народен артист със звание генерал-майор. Създаденият от него хор е най-големият военен художествен колектив в Русия. Първата му публична изява е на 12 октомври 1928 г. в Централния дом на Червената армия. По време на Втората световна война ансамбълът има над 1500 концерта пред армията на СССР.

По-късно хорът пътува в Афганистан, Югославия, Приднестровието, Таджикистан, Чеченската република и др. През 1978 г. е обявен за академичен ансамбъл. Гастролира в над 70 страни по света - включително и в България през 2015 година. През 2004 г. прави концерт във Ватикана по случай рождения ден на папа Йоан Павел II. В настоящия му състав влизат общо 186 души. От май 2016 г. ръководител на ансамбъла е генерал-лейтенант Валерий Халилов.