ДАЗД развива политика за всички деца с тяхно участие
Секция: Интервюта
03 Януари 2017 17:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДАЗД развива политика за всички деца с тяхно участие

/КРОСС/ Каква е равносметката на Държавната агенция за закрила на детето за отминалата 2016-а година, какви цели си поставя за настоящата и как ще работи за осъществяването им? Агенция КРОСС разговаря с председателя на ДАЗД Офелия Кънева.

- Кои стъпки в опазването на правата на децата, направени през 2016 година, имат най-голямо значение, г-жо Кънева?
- Важна и значима стъпка бе категоричният старт на разгръщането на политиката за деца към всички тях! Ние сме длъжници на нашите деца: първо като хора, второ като общество и трето като държавна агенция за закрила на детето.
Особен акцент поставям върху издигане авторитета на Съвета на децата в институционалните среди: няма как да правим качествена политика за деца, без самите деца да участват в нея. А това означава, че трябва да чуваме техните нужди, да търсим техните съвети и мнения, да създаваме сигурна и защитена среда, в която да се развиват мненията и позициите на децата - според техните възможности, а и индивидуални потребности.
Във вътрешно-професионален разрез, поставихме началото на нов подход при контрола върху правата на детето: въвеждаме интегрирани екипи от различни ведомства, за да можем качествено и не-ресурсоемко да реализираме навременно контролните си функции, в най-добър интерес за детето. С този си подход ще покажем на всички, че най-важни са децата.
Беше крайно наложително да подновим диалога с професионалните среди и се радвам, че в 2016 успяхме да стартираме работен процес в активен и оперативен диалог с представители на онези професионалисти, които работят най-близо до децата, на терен. По този начин административните ходове ще обезпечават без излишни действия най-практичните решения в реалната работа с деца.
2016 година постави нови очаквания и към международното присъствие на Държавната агенция за закрила на детето, предвид активното движение на деца - както извън територията на страната, така и на чуждестранни деца по нашите територии. Всичко това ще очертае една значително по-амбициозна посока на работа за 2017 г., с помощта на която вярвам, че екипът на агенцията ще бъде достоен представител в международните среди на добрите български практики за деца - а такива имаме немалко.

- И 2016 ще бъде запомнена като година, в която светът не успя да пребори трафика и „продажбата" на деца зад граница. Как работите с останалите институции за превенцията на подобни случаи?
- Това се оказа проблем, с който не само България, но както и Вие казвате светът не може да се справи. И това не е защото институциите не искат да се справят, а защото обществото и хората като че ли още не са „узрели" за това. Като че ли още не сме 100% убедени, че бъдещето ни е в децата. Бъдещето на света е в децата, и децата са национален приоритет.
Само преди седмица имахме среща със заместник-омбудсмана на Р. Гърция Георгиус Москос, с който дискутирахме и тези проблеми. С него се договорихме за общо споразумение за работа по случаи на български деца, просещи по улиците на Гърция.
От страна на българските институции, срещам пълна, навременна и активна подкрепа от всички. Работим съвместно и с ДАНС, и с органите на МВР, както и със структурите на АСП по места, където има случаи на трафик на деца и данни за продажба на деца. И мога категорично да ви уверя, че в това отношение всички институции работят без да пестят усилия.

- Сериозна заплаха за нашите деца се крие в интернет. За съжаление злоупотребите с недостатъчния опит на подрастващите сами да се пазят в мрежата остава на дневен ред и във Вашата работа. Стават ли по-грамотни родителите, съответно и техните деца, за това как да се предпазят, докато се забавляват и образоват?
- Това е предизвикателство от световен калибър и България не е и няма да остане извън него. През август 2016 г. по време на редовно заседание на Националния съвет за закрила на детето (вие знаете, това е най-високия координационен орган по политиката за деца в нашата страна) се съгласихме кибер-сферата да бъде с особен фокус в професионалното ни пространство занапред!
В Националната програма за детето за 2017 г. са включени дейности за защита на децата от сексуални посегателства чрез компютърни престъпления и превенция на онлайн тормоза. Държавните институции съвместно с неправителствените организации и с участието на мобилните оператори заявиха готовност да реализират широк спектър от дейности, насочени към обучаване на деца за предпазване от насилие и експлоатация в интернет, обучение на учители и други професионалисти за работа с деца за придобиване на умения за предпазване в интернет, разработване и разпространение на информационни материали за безопасност на децата в интернет и други.
ДАЗД има изградено много добро партньорство с Националния център за безопасен интернет и сектор „Киберпрестъпност" на ГДБОП. Действащият Обществен съвет за безопасен интернет, на който съм и заместник-председател, е добър инструмент, който дава възможност да се координират усилията на държавните институции, бизнес асоциации, частни компании, експерти и професионалисти за разработване на политики и предприемане на мерки за повишаване на обществената информираност и нетърпимост към разпространението на вредно и незаконно съдържание в българското интернет-пространство.
С цел повишаване информираността на децата и техните родители на интернет страницата на ДАЗД има специален раздел за деца „Децата в информационното общество", в който са публикувани 10 правила за това как децата да имат сигурност и безопасност в интернет и други полезни материали. На Националната телефонна линия за деца 116 111 децата могат да потърсят помощ, когато се почувстват застрашени или получават заплахи в Интернет. ДАЗД също съблюдава за спазването на правата на децата при участието на деца в реклами и клипове в Интернет.

- Агенцията сериозно се занимава с превенцията на изоставянето на деца. Кажете ни повече за работата Ви в тази посока?
- Важно е да успяваме да подпомогнем ефективно работата на останалите органи по закрила на детето и да надградим и допълним техните постижения, като едновременно с това и реализираме адекватна координация. За това през последните три месеца на 2016 г. интензивно реализирахме тематични проверки в малки населени места в цялата страна. Обследвахме ранните съжителства, ранните раждания; работата с деца на мигранти в чужбина. Основна цел на усилията бе да се събере обективна информация за действията и мерките, които се предприемат от органа за закрила на детето на местно ниво; гарантирани ли са интересите на децата и правото им на закрила от всички форми на насилие, в това число и на малолетните и непълнолетни момичета в качеството им на вече реализирани майки.
В момента колегите правят съответните анализи и в началото на 2017 ще е готов национален анализ на резултатите. С него ще се даде насока за бъдеща промяна за по-ефективна намеса за предотвратяване на повторни раждания от деца, както и рестриктивни мерки спрямо лицата, които съжителстват с момичета, ненавършили пълнолетие и родителите на съжителстващите.
Интересен факт е, че процента на изоставени деца от тези малолетни или непълнолетни майки е нисък, но има още много какво да се направи по тези случаи, като работа с родители, връщане в системата на образованието, привличане на здравни медиатори и лични лекари и т.н.
- Забелязват се положителните резултати в съвместните Ви дейности с неправителствените организации. Кое и как Ви сплотява?
- Неправителствените организации са важен партньор в реализирането на политиките за деца. Но през 2016 година стартирахме инициативи и за активно сътрудничество с бизнес-сектора. Когато осъзнато разгръщаме работата си към всички деца е ясно, че без активно партньорство сме обречени на неуспех. И осъзнавайки колко бързо растат децата, все по-ясно става, че трябва да бъдем много динамични в ходовете си, много екзактни, много адекватни и качествени - все характеристики на бизнеса и активните обществени организации. За това вярвам, че обединението ни е естествена стъпка в съвместната ни работа - от една страна Държавната агенция дава устойчивост на идеите и разработките на частния сектор, от друга страна частния сектор разпространява и утвърждава политиките за деца в реалния живот.

- Какви акценти поставяте за 2017 година, къде ще насочите усилията си приоритетно?
- Като общество, а и като институционална зрялост, сме готови да признаем, че детето е национален приоритет. Това поставя много сериозни очаквания пред екипа на Държавната агенция. Важно е да прекратяваме създадените и натрупани през годините лоши тенденции и практики и да разгърнем възможностите за сътрудничество и създаване на по-добри талкива за децата.
За това основните приоритети на работа през 2017 г. са дефинирани в три основни направления: 1. Разгръщане на политиката за деца към всички деца; 2. Утвържаване на модела на детско участие в политиката и практиката за деца - не само в страната, но и в международен мащаб; 3. Активно въвличане на професионалните и академични среди в създаването на политиката за деца.
Разбира се, както централен координационен орган по правата на децата в България, основният ни подход ще бъде чрез обединяване на усилията на ангажираните институции за създаване и прилагане на мерки, гарантиращи подходящата среда за развитие на младите хора.
Ще продължа обществените срещи на местно и регионално ниво с екипа си, на които представяме приоритетите на Държавната агенция и чуваме от първо лице мнението на всички заинтересовани страни на местно ниво - там, където живеят децата.
Ще продължа работните си срещи с националните медии и ще ги разгърна на ниво регионални и местни медии. Вярвам, че гласът на институциите са имено медиите и гражданите, не само децата, имат право да бъдат адекватно информирани.
Ще продължи започната инициатива през 2016 г. за срещи с академичната общност във висшите училища и участия в академични събития. Целта е чрез контакт със студенти, преподаватели и научни специалисти от различни сфери, темите за правата на децата да залегнат трайно в академичните програми, да запознаем студентите с професиите, за които се обучават в хуманитарната сфера и да приобщим научните среди към разработването на националната политика за децата.
Акцент в работата на Агенцията ще бъде и подобряване на взаимодействието и активно въвличане във формирането на политиките на практиците професионалисти, работещи на терен. Това са социалните работници, здравни специалисти, учители, психолози и всички, на които ежедневната работа е свързана с разрешаването на реални житейски ситуации, отнасящи се до детски съдби. Техният опит е ценен за разработването на документи на национално ниво - ръководства, методически указания, насоки за работа, които в последствие ще подпомагат тяхната работа.
Амбицията ни през 2017 г. е да издигнем българския модел на детско участие в международен план, за това ще положим усилия да окажем влияние чрез международните ни участия, както в Съвета на Европа, така и в Европейския съюз, различни евразийски съюзи и ООН. Както споменах и по-рано, време е Държавната агенция за закрила на детето да завоюва международен авторитет и моделът за детско участие е прекрасна възможност.

- Какво си пожелавате за 2017 година?
- Пожелавам си време! Време, за да се наслаждавам на нещата, които обичам; време, за да го отдавам на любимите си хора; време, за да изпипвам всичко, с което се захващам.
И пожелавам на всички хора около себе си достатъчно време, за да живеят живота, а не животът да ги живее.
Автор: Радина Христова