Хълмът Трапезица в Търново става сцена на австрийските музикални седмици
Секция: КУЛТУРА
07 Февруари 2017 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хълмът Трапезица в Търново става сцена на австрийските музикални седмици

/КРОСС/Историческата крепост „Трапезица" във Велико Търново през тази година ще домакинства концерт в рамките на Австрийските музикални седмици. Събитието е традиционно за Велико Търново и се провежда в партньорство с посолството на Австрия в България.

300 000 лева са предвидени за събитията от богатия културен календар на старата столица според бюджета на Общината за 2017 г. Със същите средства разполагаше Велико Търново за култура и през предходната.

Вторият летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете" ще се проведе от 8 юли до 8 септември. Всеки уикенд на крепостта „Царевец" ще бъде представен по един нов за старата столица спектакъл. Балет, класическа опера, рок-опера и мюзикъл са жанровете, които ще запленят любителите на изкуството във Велико Търново. Какви са точните заглавия обаче от Общината ще обявят след Международната туристическа борса „Ваканция и спа експо", която ще се проведе в София от 15 до 17 февруари. Тогава ще бъде официалното представяне на едно от най-успешните културни събития - летният фестивал „Сцена на вековете". Държавните опери във Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Бургас са партньори в мащабната културна проява. За първа година в афиша на „Сцена на вековете" със свой спектакъл ще се включи и Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов" във Велико Търново.

В района на паметника „Асеневци" през юни болярският град ще домакинства първия Музикален арт фестивал на китарата. Mайсторски класове, базар за консумативи, открити уроци са предвидени в програмата на музикалното събитие.
Националният фестивал на студентското театрално изкуство „Маска и тога" също за първи път ще привлече жителите и гостите на старопрестолнината. Събитието се организира от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" и читалище „Надежда".

Ще се проведе вторият международен фестивал на историческите възстановки. Макар че по план то трябваше да е посветено на сватбите на българските царе, акцентът ще бъде променен заради две кръгли годишнини, които се отбелязват през тази година. Това са 820- годишнина от коронясването на цар Калоян и 810 години от неговата кончина по време на обсадата на Солун.
Предвидени са още 20-ото издание на Международния фолклорен фестивал, 22-рият Петропавловски събор, Петото международно биенале на църковните изкуства.

С 30 000 лева повече в сравнение с миналата година предвижда Общинската програма „Изкуство и култура" за съфинансиране на културни проекти. Общо 50 000 лева ще разпредели администрацията за одобрените кандидати. На редовната сесия на 23 февруари тази година ще бъдат обсъдени и промени в статута и условията за кандидатстване.