Правителството е готово да заплати закупуването на машини за гласуване
Секция: ПОЛИТИКА
08 Февруари 2017 12:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правителството е готово да заплати закупуването на машини за гласуване

/КРОСС/ Правителството одобри допълнение на план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

В постановлението се включва нова разпоредба, която предвижда по предложение на заместник министър-председателя по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната, съгласувано с Централната избирателна комисия, да се одобрят допълнителни разходи по бюджета на ЦИК за покриване на цената по договор/договори за обществена поръчка във връзка с осигуряването на машинното гласуване.

Конкретният размер на допълнителните разходи ще бъде определен до размера на сключения/те договор/и. Необходимите средства ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.

Втората промяна в постановлението е свързана с прехвърляне на функциите (и съответно на финансирането) по организирането на международния пресцентър за изборите от Министерството на външните работи към БТА. Мотивът е изключителната натовареност на МВнР с подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Министерският съвет прие и тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат предизборните предаванията по БНТ, БНР и техните регионални центрове в рамките на предизборната кампания. Тарифата е изготвена в съответствие с предложенията на ръководствата на двете обществени медии.

Предизборната кампания се отразява в програмите на БНТ и БНР под формата на клипове, диспути и други форми, договорени с представители на участниците в изборите по реда и условията, уредени в Изборния кодекс.