Първият секретар на Посолството на Руската федерация в България посети Русенския университет
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Февруари 2017 14:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първият секретар на Посолството на Руската федерация в България посети Русенския университет

/КРОСС/ Съвместно обучение на студенти в Русенския университет и висши училища в Русия обсъждаха ректорското ръководство и Роберт Шестаков - първи секретар на Посолството на Руската федерация в България. В срещата участваха ректорът проф. Велизара Пенчева, председателят на Общото събрание - чл.-кор. проф. Хрсто Белоев, заместник-ректорите проф. Пламен Даскалов и проф. Юлиана Попова, главният секретар доц. Таня Грозева и помощник-ректорът Валерий Гегов. Роберт Шестаков бе придружаван от Марина Сергунина - аташе в Генералното консулство на Руската федерация в Русе.

Двете страни дискутираха включването на образователни институции от Русия в европейски проекти, изпълнявани от Русенския университет, провеждането на изложби и участието в специализирани изложения в областта на образованието.

Гостът прояви интерес към възможно обучение на руски език в определени специалности в Русенския университет. От своя страна академичното ръководство коментира, че има сключени 15 билатерални споразумения с университети в Русия, а през летния семестър на тази учебна година по програма Еразъм се очакват около 20 руски студенти, които да се обучават в Русе. Бяха обсъдени и възможностите да се потърсят висши училища в Русия, с които да се подготвят съвместни магистърски програми.

В края на срещата председателят на Общото сбърание на Русенския университет - чл.-кор. проф. Христо Белоев отбеляза доброто сътрудничество с Генералното консулство на Руската федерация в Русе, както и реализираните общи излобжи и събития през годините.