Оранжерийните зеленчуци поевтиняват на тържищата
Секция: ИКОНОМИКА
26 Февруари 2017 13:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оранжерийните зеленчуци поевтиняват на тържищата

/КРОСС/ През седмицата цените на едро на оранжерийните зеленчуци поевтиняват, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Според данните й индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижава тази седмица с 1.31 процента до 1443 пункта.

Оранжерийните домати поевтиняват с 11.9 на сто тази седмица и се търгуват по 1.63 лева за килограм. Оранжерийните краставици поевтиняват с 8.3 на сто до 2.77 лева средно за килограм. Картофите се търгуват по 0.73 лева за килограм на едро, с две стотинки по-евтино от предходната седмица.

Морковите се продават по 1.08 лева за килограм. Зелето се търгува по 0.52 лева за килограм на едро. Цената на зелената салата се повишава с 4.9 на сто до 1.08 лева за брой.

Ябълките поевтиняват с 0.7 на сто и се търгуват средно по 1.34 лв./кг.

Лимоните се продават по 1.95 лева. Портокалите поевтиняват с 2.8 на сто и се търгуват по 1.05 лева. Мандарините се продават по 1.30 лв./кг., а бананите - по 2.08 лева за килограм.

Кравето сирене се продава средно по 5.61 лв./кг. Кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 1.2 процента и се търгува по 9.92 лв./кг. Олиото се купува по тържищата по 2.11 лева за литър. Каймата поскъпва и се търгува по 4.60 лева за килограм. Пилешкото замразено месо поскъпва с 0.8 на сто и се търгува по 3.63 лева за килограм на едро.

Захарта се купува по 1.57 лв./кг. Цената на брашното, тип "500", се понижава с две стотинки до 0.78 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3.37 лв./кг. Яйцата поевтиняват с една стотинка и се продават средно по 0.19 лева за брой на едро.