/КРОСС/ През седмицата цените на едро на оранжерийните зеленчуци поевтиняват, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Според данните й индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижава тази седмица с 1.31 процента до 1443 пункта.
Оранжерийните домати поевтиняват с 11.9 на сто тази седмица и се търгуват по 1.63 лева за килограм. Оранжерийните краставици поевтиняват с 8.3 на сто до 2.77 лева средно за килограм. Картофите се търгуват по 0.73 лева за килограм на едро, с две стотинки по-евтино от предходната седмица.
Морковите се продават по 1.08 лева за килограм. Зелето се търгува по 0.52 лева за килограм на едро. Цената на зелената салата се повишава с 4.9 на сто до 1.08 лева за брой.
Ябълките поевтиняват с 0.7 на сто и се търгуват средно по 1.34 лв./кг.
Лимоните се продават по 1.95 лева. Портокалите поевтиняват с 2.8 на сто и се търгуват по 1.05 лева. Мандарините се продават по 1.30 лв./кг., а бананите - по 2.08 лева за килограм.
Кравето сирене се продава средно по 5.61 лв./кг. Кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 1.2 процента и се търгува по 9.92 лв./кг. Олиото се купува по тържищата по 2.11 лева за литър. Каймата поскъпва и се търгува по 4.60 лева за килограм. Пилешкото замразено месо поскъпва с 0.8 на сто и се търгува по 3.63 лева за килограм на едро.
Захарта се купува по 1.57 лв./кг. Цената на брашното, тип "500", се понижава с две стотинки до 0.78 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3.37 лв./кг. Яйцата поевтиняват с една стотинка и се продават средно по 0.19 лева за брой на едро.