Психолози се срещат с учениците от 52-ро училище в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Февруари 2017 08:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Психолози се срещат с учениците от 52-ро училище в София

/КРОСС/Психолози влизат в столичното 52-ро основно училище, където в петък почина 11-годишно момиче след сбиване със съученик. Те ще осигурят подкрепа на децата в групови и индивидуални разговори.

Експертите ще дадат насоки за наблюдаване и справяне с посттравматичния стрес сред учениците през следващите дни.

Психолозите са готови да окажат помощ и на родителите на починалото момиче. При желание от страна на семейството те ще работят и с другото дете, замесено в инцидента преди смъртта на четвъртокласничката.

Освен психолози, в училището отиват и експерти, които ще изяснят всички детайли по организацията и протичането на учебния ден в петък. Все още се чака заключението на съдебно-медицинската експертиза, която ще посочи конкретната причина за смъртта на детето.

Днес трябва да стане готова съдебно-медицинската експертиза, която да каже точно от какво е починало 11-годишното момиче от 52 ОУ в София.

11-годишното момиче почина след като съученик го ритна в корема. В началото детето не е имало оплаквания, но малко по-късно е колабирало. По непотвърдена информация детето е било с разкъсан черен дроб, но назначената експертиза днес трябва да хвърли повече яснота по случая.

„Училището се нуждае най-много от подкрепа", подчерта началникът на инспектората по образование в столицата Ваня Кастрева. Още в неделя е бил свикан извънреден педагогически съвет. Директорът е бил непрекъснато във връзка с Кастрева, като, по думите й, от училището са реагирали „изключително адекватно".

Тя заяви, че няма данни момчето да е било агресивно или да е посещавало психолог. Експертите от МОН ще проверят каква е била организацията на учебния процес във фаталния петък.

По първоначални данни инцидентът е станал след края на работното време на медицинската сестра. От 2000 г. в училищата не работят лекари. Общините осигуряват по едно медицинско лице на 800 деца.

„Това е едно от училищата, които през последните години се развиват много добре, в момента е с пълен капацитет", подчерта кметът на общината. По думите му трагичният инцидент е можел да се случи навсякъде.