Минимум 12,60 лв. е себестойността на килограм истински кашкавал
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Април 2017 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Минимум 12,60 лв. е себестойността на килограм истински кашкавал

/КРОСС/ Около 12,60 лева е себестойността на килограм качествен кашкавал, направен от мляко, изчисли Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Пред БТВ той уточни, че това е цена, без в нея да са включени печалба и надценки.

„Цената на млякото е 70 стотинки за литър, в предприятието с транспорта влиза на 75 ст. Между 10 и 10,5 литра мляко са необходими за килограм кашкавал, тоест само 8 лева струва млякото", отбеляза той.
По думите му най-малко 2,50 лв. са производствените разходи на предприятията и така сумата общо става 10,50 лв., плюс ДДС - 12,60 - 12,70 лв".

Той коментира и изследването на „Активни потребители", което откри нарушения, свързани с влагането на растителни мазнини и нишестета в продуктите, неспазване на законовите изисквания при етикетирането и високо водно съдържание.

„Кашкавал не може да се нарича продукт, който не е от 100% мляко", подчерта Зоров.

По думите му това е сериозен удар върху легалния бизнес, който спазва правилата и гарантира на потребителя, че това, което пише на етикета, е това, което е вложено в продукта.

„Може би голяма е вината и на нашите преопаковъчни предприятия, защото голяма част от жълтите сирена влизат в България вероятно като полуфабрикати и се използват като суровини за топените сирена. Тук се разфасоват и се преименуват като кашкавал", посочи Зоров.

Той подчерта, че това е груба злоупотреба. По думите му тази практика не е тайна и за търговските вериги.