Акценти в пресата
Секция: Преглед на печата
10 Април 2017 08:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акценти в пресата

/КРОСС/ Всяка четвърта община е с под 6000 души население, съобщава в понеделник в. Сега. Много български общини изобщо не би трябвало да съществуват, защото не отговарят на критериите в Закона за административно-териториалното устройство. Едно от изискванията в закона е населението да е над 6000 души. Оказва се обаче, че 69 от 265 общини в България не покриват тази норма. Броят им се е удвоил спрямо 2000 г., когато "джуджетата" на административната карта са били само 32, става ясно от анализ на Института за пазарна икономика.

И още от ежедневника: Университетите масово вдигат студентските такси. Конкуренцията между университетите, която тази година ще се засили заради 8-процентното орязване на държавния прием, се оказва недостатъчен стимул за задържане на таксите. 2/3 от българските висши училища планират да увеличат таксите си за обучение вероятно като компенсация за намалените бройки, като особено "активни" в това отношение са някои от многопрофилните университети. Вузовете, които смятат да привлекат младежи с по-ниски такси, пък се броят на пръсти. Това показва предложеният от МОН проект на решение на МС за утвърждаване на таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища за 2017/18 г.

Харчим 1,2 млрд. лв. годишно за пътувания, информира от заглавната си старница в. Стандарт. Българите дават все повече пари за пътувания в чужбина. А родните хотели печелят повече от посещенията на чужденци, отколкото от нощувки на българи. През 2016 г. за пътувания в страната и чужбина българите са похарчили общо 1,279 млрд. лв., сочат данните на НСИ. От тях само 100 млн. лв. са бил за професионални пътувания. А останалите 1,17 млрд. лв. са били разходи за лични екскурзии, почивки, гостуване на роднини, посещение на спортни и музикални мероприятия и т.н. За лични пътувания в страната сме похарчили 751,9 млн. лв., а 418,8 млн. лв. са разходите за пътувания зад граница.