Рок на гъдулки звучи на фолклорен конкурс в Монтана
Секция: КУЛТУРА
24 Април 2017 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рок на гъдулки звучи на фолклорен конкурс в Монтана

/КРОСС/ Група ETNOTIX ще е гвоздеят в програмата на Деветия национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада". Концертът й ще започне в 16.15 ч. на 28 април в Младежкия дом. Нестандартната формация ще излезе на сцената непосредствено след конкурсната програма на раздел „Народно пеене", докато журито обсъди присъждането на наградите. Концертът е на вход свободен.

„Предпочетохме тази година да поканим точно ETNOTIX, защото те са ново явление за българската музикална култура и пресъздават фолклора по модерен начин. Творческият експеримент на ръководителя на ансамбъл „Чинари" Асен Павлов и композитора Ангел Добрев прави фолклора атрактивен за младите хора. До момента на сцената на конкурса ни са гостували групи за автентичен фолклор от нашия край и ансамбли за обработен фолклор. Сега ще покажем нещо различно и нестандартно на децата, участващи в конкурса, и на почитателите на народното творчество в Монтана."- аргументира избора си Асен Асенов - директор на Младежкия дом, който организира конкурса за народни певци, инструменталисти и танцьори.

Група ETNOTIX е квартет гъдулки, вокал, перкусии и соло китара. В репертоара на формацията са включени както традиционни фолклорни произведения, така и съвременни версии на българска основа, а също и хитови пиеси от световната класика, поп и рок музика, които звучат въздействащо и оригинално. Премиерата на ETNOTIX бе преди 3 г. в спектакъла "Траките", където те изпълняват музиката към Първа легенда - "Орфей и Космосът".

Деветото издание на националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада" ще бъде открито идния петък в 9,45 ч. В първия ден на сцената на Младежкия дом ще се съревновават участниците в раздел „Народно пеене". В събота - 29 април, след 9,00 ч. в Голямата зала ще тече емоционалното надиграване на танцовите състави. След 9,45 ч. в Заседателната зала ще свирят пред журито младите инструменталисти, избрали да изучават кавал, гайда, гъдулка, тамбура и техните оркестри. В 12,30 часа ще започне концерт на ТА "Младост".

За участие в конкурса „Напеви от Северодапада" се очаква в Монтана да пристигнат близо 800 деца и младежи от 22 населени места, които ще се съревновават за наградите. Най-престижната от тях е Приз на Кмета на Община Монтана Златко Живков, който е и патрон на конкурса „Напеви от Северозапада". До момента видеозаписи на свои изпълнения и българчета от Германия, Испания и САЩ.