Вицепрезидентът гостува на представянето на книгата „Дневник Царя-Освободителя по освобождението на България“
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Април 2017 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът гостува на представянето на книгата „Дневник Царя-Освободителя по освобождението на България“

/КРОСС/ "Според съвременниците никоя война не е била толкова популярна сред народите на Русия и славянските народи от Руско-турската война". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, по време на представянето на новото издание на книгата „Дневник Царя-Освободителя по освобождението на България" във Военния клуб.

„Каква е била политическата конюнктура в Русия и между Русия и Великите сили - знаем немалко, сигурно и някои от фактите ще останат в тайна. Безспорно е обаче, че Източният въпрос се превръща в Български въпрос, когато героичният подвиг на Априлското въстание става част от сложните политически и национални отношения в Европа. Когато смелостта, дързостта и решителността се заплащат с мъчения, смърт и отчаяние, за да дойде осъзнатият вик за помощ и подкрепа към европейските народи", каза вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова политическата конюнктура не отстъпва и в днешните оценки за Руско-турската война - от имперски интереси до освобождение на славянските народи, но 24 април 1877 г. е дата, която не само слага началото на войната, но прокламира свобода, суверенитет, държава.

Новото издание на книгата на Леонид Чичагов „Дневник Царя-Освободителя по освобождението на България" беше представена от проф. Андрей Пантев.

След представяне на книгата вицепрезидентът, посланици на различни държави у нас, представители на Народното събрание, на граждански организации поднесоха венци и цветя на паметника на Царя Освободител.