/КРОСС/ "Цените на плодовете, както цените на всяка стока, се определят от търсенето и предлагането. В началото на сезона на черешите се срещаха на цени от по 20 и повече лв. за кг. Разбира се тези цени са спекулативни и не могат да бъдат приети от всички купувачи". Това каза за Агенция „Фокус" доц. д-р Стефан Гандев, директор на Института по овощарство в Пловдив.
„Не бива да забравяме, че има и внос на плодове от чужбина, така че не очаквам драстично повишение на цените", посочи той.
Според него производителите ще успеят да покрият загубите си, от измръзналата реколта заради ниските температури през март и април, както от по-високата цена на плодовете, така и от направените застраховки.
„Действително през 2017 година имаше критични ниски температури за овощните видове, както по време на дълбокия им покой, (януари - февруари) така и по време на цъфтежа им", коментира доц. Гандев.
По думите му най-много поражения за страната при черешите се отчитат в района на Кюстендил, както в района на Бургас, Айтос, Карнобат, Казанлък. Той уточни, че пролетните слани са компрометирали частично добивите и на други овощни култури.