70 процента от българите симпатизират на Путин
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юни 2017 14:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
70 процента от българите симпатизират на Путин

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин е по-популярен от американския си колега Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел в повечето страни от Източна Европа, включително и България. Това сочи изследване на международната организация "Глобсек", цитирано от "Известия" и „Епицентър".

България е начело в класацията - у нас 70% от хората изпитват симпатии към руския лидер, а 37% - към президента на САЩ.

Анкетата е проведена в седем източноевропейски страни-членки на ЕС и НАТО - България, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Хърватия и Чехия.

В пет от тях, сред които е и България, Путин се радва на по-голяма популярност от Тръмп. У нас 70% от анкетираните симпатизират на руския президент, а 37% - на американския му колега. Следва Румъния съответно с 47% и 40%, Хърватия - 46% и 20%, Унгария - 44% и 29% и Словакия - 41% и 21%.

В Чехия популярността на двамата лидери е близка (32% за Путин и 36% за Тръмп). Единствено поляците отдават очевидни предпочитания на американския президент - 35% за Тръмп и 10% за Путин.

Що се отнася до сравнението между руския президент и германския канцлер, то по ниво на симпатиите Путин изпреварва Меркел в България, Унгария, Словакия и Чехия.

Проучването на "Глобсек" е проведено от февруари до април тази година под формата на индивидуални интервюта. Общо в него са участвали 7212 души. Изборът на анкетираните е направен по критериите пол, възраст, образование и местожителство.