Модернизираме транспортната инфраструктура до 2030-а
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юни 2017 16:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Модернизираме транспортната инфраструктура до 2030-а

/КРОСС/ Правителството прие Интегрирана транспортна стратегия за периода до 2030 г., съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Целите на транспортната стратегия са свързани с повишаването на ефективността и конкурентоспособността на транспортния сектор, подобряване на транспортната свързаност и достъпност, както и ограничаване на отрицателните ефекти от развитие на транспортния сектор.

Приоритетите в Интегрираната транспортна стратегия са свързани с ефективното поддържане, модернизацията и развитие на транспортната инфраструктура, както и с развитието на интермодален транспорт.

Транспортната стратегия цели още да подобри условията за прилагане на принципите на либерализация на транспортния пазар и да повиши сигурността и безопасността на транспортната система.

Стратегията съдържа цялостен анализ на проблемите за всеки вид транспорт. За разрешаването им са определени мерки от инфраструктурен, организационен и оперативен характер.

Подготвен е и Национален транспортен модел, различен за пътническия и товарния транспорт. Моделът е приложим за отделните видове транспорт в рамките на страната, международния транспорт и транзитния транспорт.

Наличието на стратегията фигурира в Предварителните условия на Европейската комисия за Европейските структурни и инвестиционни фондове в периода 2014-2020 г. в сектор "Транспорт". Изпълнението на това условие е заложено и в Споразумението за партньорство на България.