Разликите в качеството на бебешките пюрета може да има сериозни последствия
Секция: Здраве
02 Юли 2017 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разликите в качеството на бебешките пюрета може да има сериозни последствия

/КРОСС/ "Всички експерти сме разтревожени от двойния стандарт при храните." Това каза пред БНТ водещият специалист по хранене и диететика и преподавател в Медицинския университет проф. Донка Байкова .

Тази теза изложи и д-р Йордан Войнов, бивш началник на Агенцията по безопасност на храните, който визира данните от проведените сравнителни изследвания в бебешките пюрета, където се констатира завишаване на мазнините в детските пюрета за сметка на протеините. По думите му това води до затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания. "Нашите деца втора ръка ли са?", попита д-р Войнов.

Според Байкова установеният различен състав при 23% от изследваните храни категорично буди тревога. "Бих искала наистина да уеднаквим тези стандарти, защото преди години още, мисля че от 2011 г. досега не съм спирала да говоря за различия - едни бяха печивата в Италия, които по време на Великденските празници ги внасят и у нас", допълни тя.

Според професорът такъв проблем се наблюдава и с козметичните продукти и перилните препарати. "Храните са най-мощният фактор, който модулира обменните процеси. 60% от заболяемостта от социално значимите хронични и незаразни болести се дължат именно на храните и питиета", обясни Байкова.

"Няма нарушения груби, има двоен стандарт по отношение на изискванията за качество, за пълноценност", посочи Байкова. В заключение тя наблегна да се избягват заместителите в храните, които се използват вместо есенциалните жизнено важни съставки за човешкия организъм.