Шоколадът има благоприятен ефект върху паметта
Секция: Наука
04 Юли 2017 08:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шоколадът има благоприятен ефект върху паметта

/КРОСС/ Някои какаови компоненти имат положителен ефект върху паметта и възприятията за всяка възраст, твърдят италиански учени, цитирани от ScienceDaily.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Frontiers in Nutrition.

Флаванолите са природни съединения, които се намират в изобилие в какаовите зърна. Оказва се, че те стимулират мозъчната функция и имат редица защитни ефекти.

Учените от Университета на Акуила анализират научни доклади за влиянието на какаото и шоколада върху когнитивните способности на човека. Обзорът включва 45 проучвания. Изследователите се фокусират върху това как какаото влияе върху мисленето на хората от всички възрасти при справянето им с различни видове задачи.

В едно от проучванията порция богат на флаваноли шоколад (520 мг флаваноли) позволява на участниците да се справят успешно с множество когнитивни задачи след безсънна нощ. Тестването включва проверка на психомоторните способности, при които трябва учстниците възможно най-бързо да натиснат бутон, когато видят сигнал. Приемът на шоколад до голяма степен компенсира липсата на сън. При това шоколад с по-малко флаваноли (88.5 мг) няма толкова забележим ефект.

Италианските учени са изследвали какво става в мозъка до няколко часа, след като човек консумира какаовите флаваноли в шоколада, и какво се случва, ако се приема богата на какаови флаваноли диета за по-продължителен период от време.

Най-благоприятно действа шоколадът върху когнитивните способности на възрастни хора, които са го консумирали редовно в малки порции. Той подобрява работната памет, речта, способността за концентрация върху определена задача, скоростта на обработка на информацията. Това въздействие най-ясно се проявява при най-ранните възрастови промени на паметта.

"Черният шоколад е богат източник на флаваноли - така че яжте черен шоколад всеки ден" - съветва водещият автор на проучването д-р Валентина Соци (Valentina Socci).

Но заедно с очевидните ползи за здравето, учените предупреждават за възможни странични ефекти на какаото и шоколада.

"Те обикновено са свързани с калоричната стойност на шоколад, съдържащите се в него кофеин и теобромин, както и добавяните в него захар и мляко" - коментира д-р Соци.

Източник: НаукаOFFNews