/КРОСС/ Някои какаови компоненти имат положителен ефект върху паметта и възприятията за всяка възраст, твърдят италиански учени, цитирани от ScienceDaily.
Резултатите от изследването са публикувани в списание Frontiers in Nutrition.
Флаванолите са природни съединения, които се намират в изобилие в какаовите зърна. Оказва се, че те стимулират мозъчната функция и имат редица защитни ефекти.
Учените от Университета на Акуила анализират научни доклади за влиянието на какаото и шоколада върху когнитивните способности на човека. Обзорът включва 45 проучвания. Изследователите се фокусират върху това как какаото влияе върху мисленето на хората от всички възрасти при справянето им с различни видове задачи.
В едно от проучванията порция богат на флаваноли шоколад (520 мг флаваноли) позволява на участниците да се справят успешно с множество когнитивни задачи след безсънна нощ. Тестването включва проверка на психомоторните способности, при които трябва учстниците възможно най-бързо да натиснат бутон, когато видят сигнал. Приемът на шоколад до голяма степен компенсира липсата на сън. При това шоколад с по-малко флаваноли (88.5 мг) няма толкова забележим ефект.
Италианските учени са изследвали какво става в мозъка до няколко часа, след като човек консумира какаовите флаваноли в шоколада, и какво се случва, ако се приема богата на какаови флаваноли диета за по-продължителен период от време.
Най-благоприятно действа шоколадът върху когнитивните способности на възрастни хора, които са го консумирали редовно в малки порции. Той подобрява работната памет, речта, способността за концентрация върху определена задача, скоростта на обработка на информацията. Това въздействие най-ясно се проявява при най-ранните възрастови промени на паметта.
"Черният шоколад е богат източник на флаваноли - така че яжте черен шоколад всеки ден" - съветва водещият автор на проучването д-р Валентина Соци (Valentina Socci).
Но заедно с очевидните ползи за здравето, учените предупреждават за възможни странични ефекти на какаото и шоколада.
"Те обикновено са свързани с калоричната стойност на шоколад, съдържащите се в него кофеин и теобромин, както и добавяните в него захар и мляко" - коментира д-р Соци.
Източник: НаукаOFFNews