Продължава влагането на сухо мляко и концентрати в сиренето и кашкавала
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Юли 2017 17:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продължава влагането на сухо мляко и концентрати в сиренето и кашкавала

/КРОСС/ Близо 4 хиляди тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са използвани от българските предприятия при производството на сирене и кашкавал през 2016 г.

Това става ясно от окончателните данни от изследване, което е направено от Министерството на земеделието, цитирано от БНР.

За миналата година в мандрите са постъпили 544 милиона литра мляко за преработка.

93 на сто от преработеното мляко е краве, останалите 7% процента се поделят от овче, козе и биволско мляко.

Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хиляди тона кисело мляко, 53 хиляди тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал.

Най-сериозен ръст се отчита по отношение на овчето сирене и кашкавала от овче мляко. Производството е скочило с 60% за година.

Радиото отбелязва, позовавайки се на данните, че продължава тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати, въпреки че има увеличение на произведеното сурово мляко.

През 2016 година в българските мандри са влезли за преработка близо 40 милиона литра сурово мляко от страни членки на ЕС.