Психологията е най-желаната специалност от кандидат-студентите в Софийския университет
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юли 2017 14:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Психологията е най-желаната специалност от кандидат-студентите в Софийския университет

/КРОСС/ Общо 7230 са кандидатите, подали документи за прием в най-голямото висше учебно заведение в страната - Софийския университет „Свети Климент Охридски". И тази година най-много са тези, посочили като желание специалността „Психология", стана ясно, след като беше обявено първото класиране за кандидатстватщите в Алма матер.

След психологията се нареждат специалностите "Публична администрация" и "Социология", следвани от "Английска филология", "Компютърни науки", "Софтуерно инженерство", "Българска филология", "Информатика", "Информационни системи" и "Право".

Така се запазва тенденцията на сериозен интерес да се радват и доста специалности с проблемна реализация след дипломирането. Според рейтинга на висшите училища в България, например, безработните сред психолозите от СУ са два пъти повече от информатиците в същото положение. Значително по-голям е и процентът на тези, които не работят по специалността си 5 години след завършването на висшето образование. Подобно е положението и с останалите хуманитарни специалности, които се радват на голям интерес от кандидат-студентите.

До 14 юли новоприетите имат право да се запишат в специалността, в която са класирани на първия етап или да се включат във втория, резултатите от който ще станат известни на 18 юли. Третото класиране ще излезе на 25 юли и записването за него е окончателно.