Зехтинът ни предпазва от Алцхаймер
Секция: Здраве
16 Юли 2017 20:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зехтинът ни предпазва от Алцхаймер

/КРОСС/ Зехтинът „екстра върджин" - основен компонент на средиземноморската диета - може да защити мозъка от симптомите на болестта на Алцхаймер, сочи ново изследване. Експериментите разкриват взаимовръзка, свързана с промени както в когнитивните характеристики, така и с поведението на нервните клетки.

Смята се, че само в САЩ болестта на Алцхаймер засяга приблизително 5 милиона души. Невродегенеративното заболяване е прогресивно и все още лек за него няма. Последните проучвания обаче се доближават до ефективна стратегия, а най-новото от тях дори ни предлага лесен и вкусен начин за превенция.

Разработката, публикувана в сп. Annals of Clinical and Translational Neurology, е дело на екип от Медицинското училище "Луис Катз" във Филаделфия. Водещият изследовател проф. Доменико Пратико, специалист по фармакология и микробиология, обяснява защо няколко изследвания са посочили маслиновото олио като ефикасен продукт за защита и го приветстват като основна причина, поради която средиземноморската диета е свързана с толкова много ползи за здравето, предаде БГНЕС.

"Идеята е, че необработеното маслиново масло е по-добро от плодовете и зеленчуците, като мононенаситена растителна мазнина, и е по-здравословно от наситените животински мазнини", казва той. Д-р Пратико и екипът използвали традиционен модел с лабораторни мишки, за да проучат ефекта на маслото. Гризачите били генетично модифицирани, за да получат трите основни характеристики на болестта на Алцхаймер: увреждане на паметта, натрупване на амилоидни плаки и неврофибрилни възли.

Неврофибрилните възли са резултат от усуканите нишки на протеин, наречен тау. В здравия мозък, тау помага при транспортирането на хранителни вещества и други молекули, от които мозъчните клетки се нуждаят. При болестта на Алцхаймер, този протеин се заплита в мозъчните клетки, които умират, защото основните хранителни вещества вече не достигат до тях. Амилоидните плаки са резултат от излишната продукция и натрупването на бета-амилоид - фрагмент от протеина, наречен "амилоид-прекурсорен протеин". При заболяването, тези плаки се натрупват в пространствата между невроните.

Д-р Пратико и колегите му разделили гризачите на две групи, хранени съответно с и без зехтин. Изследователите оценявали когнитивните им способности чрез тестове за пространствена памет, работна памет и умения за учене. От гледна точка на общия външен вид не се забелязвали разлики между двете групи животни. Но когато мишките са достигнали възраст 9 и 12 месеца, тези, които са хранени с „екстра върджин", са се представили много по-добре в когнитивните тестове.

Д-р Пратико и неговият екип също анализирали мозъчната тъкан на тези мишки и проучванията разкрили забележителни разлики между външния вид и функционирането на нервните клетки. Най-важното откритие е, че целостта на синапсите - частите на мозъчната клетка, които улесняват комуникацията между невроните - се запазва много по-добре в групата на маслиновото масло.

При следващото изследване екипът планира да въведе зехтин в диетата на по-късен етап, когато симптомите на Алцхаймер вече са се появили. В случая на мишките, това би означавало на 12-месечна възраст. "Обикновено, когато пациентът потърси лекар за предполагаеми симптоми на деменция, болестта вече е налице", обяснява д-р Пратико. "Искаме да разберем дали зехтинът, добавен в по-късен момент от диетата, може да спре или да обърне болестта."