Привличаме инвестиции към бедните региони в модерната индустрия
Секция: ИКОНОМИКА
18 Юли 2017 17:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Привличаме инвестиции към бедните региони в модерната индустрия

/КРОСС/ Европейската комисия (ЕК) приканва бедните региони да участват в две нови инициативи за реформи и привличане на частни инвестиции във високите технологии и модерната индустрия. Целта на Брюксел е по-ефективно да се усвояват еврофондовете за добавена стойност към икономиките на изоставащите населени места в Европейския съюз, предава БНР.

Еврокомисията се надява с експертна помощ, финансирана от текущите еврофондове, бедните населени места със слаба икономика да се адаптират по-бързо към глобализацията, да въведат мерки за подобряване на бизнес климата с цел привличането на инвеститори. За т.нар. „интелигентна специализация" комисарят по регионалната политика Корина Крецу обясни:

"Някои от тези региони ще работят в партньорство с експерти на Комисията, за да се ускорят иновациите и да се премахнат пречките пред инвеститорите. Ще се търсят и трансгранични проекти, които са годни за финансиране от банките. Те ще създадат добавена стойност в приоритетни сектори като големите информационни масиви, биоикономиката, ефективността на ресурсите, свързаната мобилност или усъвършенстваните технологии за производство".

Планът включва и преквалификация на безработното население. По отношение на иновациите Югозападна и Южна-Централна България има умерено развитие, докато цялата северна част изобщо изостава. Промяната на подхода вероятно ще залегне и в условията по следващия 7-годишен бюджет, защото безлихвените субсидии от ЕС може да намалеят за бедните държави след спирането на британските бюджетни вноски. Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен допълни:

"Държавите и регионите обикновено очакват да получат безвъзмездни пари от европейския бюджет, за да подобрят тяхната инфраструктура. Това наистина оказва положително влияние, но не е достатъчно. Много често това традиционно мислене пренебрегва другите решаващи фактори за икономическия растеж".

Двете пилотни програми започват догодина и всеки регион може да кандидатства по тях.