Полският парламент прие спорните промени в съдебната система
Секция: СВЯТ
20 Юли 2017 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полският парламент прие спорните промени в съдебната система

/КРОСС/ Въпреки многолюдните и множество протести, предупрежденията от страна на Европейския съюз и загрижеността на опозицията, депутатите в полския парламент одобриха спорната реформа на съдебната система, която поставя под въпрос независимостта на правосъдието в страната, предава „Франс прес", цитирана от „Фокус".

Долната камара на парламента, която се контролира от консервативната партия "Право и справедливост", прие промените с подкрепата на 235 депутати. Общо 192 гласуваха „против", „въздържали се" бяха 23-ма от народните представители.

Част от промените гласят, че министърът на правосъдието ще може да посочва съдиите за европейските съдилища. Парламентът пък ще избира членовете на Националния съдебен съвет, който е органът, който гарантира независимостта на съдилищата. Така съдебната власт на практика ще попадне под контрола на изпълнителната и законодателната власт.

Заради спорните промени, които вече са приети, от Европейската комисия пък предупредиха, че Полша може да загуби правото си на глас в Европейския съюз.