/КРОСС/ В търговската мрежа у нас масово се предлагат синтетични оцетни заместители, които развалят туршиите, вредят на здравето на хората и се произвеждат от петролни деривати. Използват се заблуждаващи надписи и картинки на етикета, които подвеждат потребителя, че това е истински оцет. Освен това, двата продукта - истинският оцет и синтетичният, стоят един до друг на един и същи рафт в магазина, без да е обозначено, че са различни.
Всъщност, оцетът и имитиращият продукт се различават много. Натуралният оцет има естествен произход (естествена ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход ). Заместителите на оцета или имитиращите продукти пък имат синтетичен произход, произвеждат се от петролни деривати. Те не стават за консервиране на туршии и зимнина, но хората масово не знаят за тази вреда, какво трябва да гледат на етикета и защо е добре да избират само натурален оцет.
Oт своя страна търговските вериги нямат политика по отношение на информиране на потребителите и не отделят имитиращите продукти от натуралните. Хората най-често посягат към ментетата заради по-ниската им цена и заблуждаващата визия на етикетите. Те са с изображения на туршии, зеленчуци, салати, ябълки, грозде и детски лица, както и с надписи „винен вкус", „винен аромат" и „аромат ябълка", „за консервиране и овкусяване".
Голяма е също заблудата, че синтетичните продукти са подходящи за консервиране. Според Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по лозата и виното, домашните туршии стават само, ако се влага натурален оцет - винен или ябълков. Имитиращите заместители са негодни да бъдат използвани за консервиране и развалят туршиите.
Как да различим натуралния продукт от синтетиката? Върху опаковката на истинския оцет в магазините трябва да пише „Оцет", за да сме сигурни, че купуваме именно оцет, а не имитация, направена от синтетична киселина (Е260) и вода.
Друго нещо, по което можем да се ориентираме дали даден продукт е менте, е цената. Според данни на НСИ, средната цена на синтетичните оцетни киселини на пазара е по-ниска с около 25% от тази на истинския оцет.
Важно е да се знае и, че синтетичният оцет вреди на здравето на хората. Синтетичната оцетна киселина (Е260) в повече от допустимите 6% може при консумация да доведе до силни химични изгаряния при контакт с лигавицата или кожата, защото тя е силно токсична при високи концентрации. Такива храни не трябва да се дават на деца под 7 г.