Четете внимателно етикета: на пазара се продава фалшив оцет
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Юли 2017 10:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четете внимателно етикета: на пазара се продава фалшив оцет

/КРОСС/ В търговската мрежа у нас масово се предлагат синтетични оцетни заместители, които развалят туршиите, вредят на здравето на хората и се произвеждат от петролни деривати. Използват се заблуждаващи надписи и картинки на етикета, които подвеждат потребителя, че това е истински оцет. Освен това, двата продукта - истинският оцет и синтетичният, стоят един до друг на един и същи рафт в магазина, без да е обозначено, че са различни.

Всъщност, оцетът и имитиращият продукт се различават много. Натуралният оцет има естествен произход (естествена ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход ). Заместителите на оцета или имитиращите продукти пък имат синтетичен произход, произвеждат се от петролни деривати. Те не стават за консервиране на туршии и зимнина, но хората масово не знаят за тази вреда, какво трябва да гледат на етикета и защо е добре да избират само натурален оцет.

Oт своя страна търговските вериги нямат политика по отношение на информиране на потребителите и не отделят имитиращите продукти от натуралните. Хората най-често посягат към ментетата заради по-ниската им цена и заблуждаващата визия на етикетите. Те са с изображения на туршии, зеленчуци, салати, ябълки, грозде и детски лица, както и с надписи „винен вкус", „винен аромат" и „аромат ябълка", „за консервиране и овкусяване".

Голяма е също заблудата, че синтетичните продукти са подходящи за консервиране. Според Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по лозата и виното, домашните туршии стават само, ако се влага натурален оцет - винен или ябълков. Имитиращите заместители са негодни да бъдат използвани за консервиране и развалят туршиите.

Как да различим натуралния продукт от синтетиката? Върху опаковката на истинския оцет в магазините трябва да пише „Оцет", за да сме сигурни, че купуваме именно оцет, а не имитация, направена от синтетична киселина (Е260) и вода.

Друго нещо, по което можем да се ориентираме дали даден продукт е менте, е цената. Според данни на НСИ, средната цена на синтетичните оцетни киселини на пазара е по-ниска с около 25% от тази на истинския оцет.

Важно е да се знае и, че синтетичният оцет вреди на здравето на хората. Синтетичната оцетна киселина (Е260) в повече от допустимите 6% може при консумация да доведе до силни химични изгаряния при контакт с лигавицата или кожата, защото тя е силно токсична при високи концентрации. Такива храни не трябва да се дават на деца под 7 г.