Клисарова: Новите правила за прием в първи клас са полезни за администрацията, но не и за родителите
Секция: ПОЛИТИКА
01 Август 2017 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Клисарова: Новите правила за прием в първи клас са полезни за администрацията, но не и за родителите

/КРОСС/ Министерството на образованието въвежда нови правила за прием в първи клас. С най-голям шанс за записване ще са децата, чиито родители живеят в района на училището поне от 3 години.

„Аз мисля, че тези промени са изключително полезни за администрацията и в никакъв случай не помагат на родителите и на философията, че трябва да приобщим детето към училището в най-привлекателната среда". Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Анелия Клисарова, депутат от БСП и заместник-председател на комисията по образование:

„Това са ясни правила за администрацията, но с какво помагаме по този начин на семействата? Много пъти родителите искат да вземат детето от училище, което е близо до работата им, защото след като вземат детето, някои от тях продължават да работят в офиса или където е необходимо. Всеки родител иска най-доброто за детето си и ако кварталното училище е добро, с добри педагози, с възможности да приобщят детето към училище, да му създадат образователни навици, никой няма да иска за един час да пресича цяла София, за да отиде в някое елитно училище. Какво значи елитно и неелитно училище? Можем ли така да делим училищата и съответно така да разпределяме децата?", запита риторично Клисарова.

„Трябва да сменим делегирания бюджет, затова говорят всички, Едно училище с 2000 деца има повече средства, по-модерно оборудване, по-висока заплата за учителите. От друга страна, как се работи с едно дете в клас с 30 деца и с лоша среда, защото то няма място вече за чиновете, въпреки че училището е елитно? Как се работи с 2000 деца и как се работи с 600 деца, или с един клас от 25 деца и клас с 33 деца?", допълни депутатът от БСП.