Арестуваха трима българи за нелегален внос на бензин и алкохол в Гърция
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Август 2017 15:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Арестуваха трима българи за нелегален внос на бензин и алкохол в Гърция

/КРОСС/ Властите в Гърция са арестували трима българи само за няколко часа. Арестите са станали след ГКПП "Кулата - Промахон".

Българите били хванати в нелегален внос на акцизни стоки, съобщава БНР. В личните автомобили на арестуваните служителите на гръцката икономическа полиция открили туби с бензин и по 20 литра алкохол. Наложена им е глоба.
Автомобилите им са конфискувани.

Проверките в Гърция се извършват денонощно. Припомняме, съгласно правото на ЕС хората, пътуващи от една държава от ЕС в друга страна членка, имат право да пренасят акцизни стоки за лична употреба, а не за препродаване.

Документ за произход и платен акциз на стоките не се изисква, ако те са в допустимите количества, а именно: 800 цигари; 400 пурети; 200 пури; 1 кг тютюн; 10 литра спиртни напитки; 20 литра непенливо вино; 90 литра вино (от които не повече от 60 литра пенливо вино); 110 литра бира.

Ако при пътуване носите със себе си алкохол и тютюневи изделия в рамките на разрешеното за лична употреба, няма да се наложи да плащате акциз в страната от ЕС, в която отивате. Страните от ЕС обаче могат да ограничават броя цигари, внасяни от други държави членки, които все още не прилагат минималния акциз. Този брой не може да бъде по-нисък от 300 цигари.

Други събития в южната ни съседка също предизвикаха вниманието на гръцките власти. Беше анулиран търга за втора каса за пътна такса по пътя Промахон - Солун. Търгът беше провален заради стачка. Правителството се е отказало и от въвеждането на тол такса при Кавала.