"Спешна помощ" няма да остане без комуникационна система
Секция: Здраве
14 Август 2017 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Спешна помощ" няма да остане без комуникационна система

/КРОСС/ Линейките на „Спешна помощ" в страната няма да остават без комуникационна система, запис на обаждания и джипиес проследяване. Това обяви пред БТВ Любомир Петров от Консорциум „Електронно здравеопазване".

Фирмите, които поддържат системата от създаването ѝ през 2009 г., обявиха преди дни, че прекратяват ангажимента си заради изтичане на договора си с Министерството на здравеопазването. Ведомството се забави с процедурата за нов конкурс с мотива, че се опитва да постигне по-ниска цена. Така се появи риск в спешните центрове да се върнат към писането на адреси на хартия.

„Променихме решението си, защото сме социално отговорни компании - всичките, които участваме в този консорциум. За да бъдат служителите на „Спешна помощ" и гражданите спокойни, решихме да продължим да поддържаме системата до избирането на нов доставчик", подчерта Петров.

Консорциумът ще работи за своя сметка, докато трае процедурата: „Ако се проточи прекалено дълго време, ще дискутираме с МЗ - 2-3 месеца ще издържим".

Петров допълни, че е възможно да се постигне по-ниска цена от плащаните до момента 180 000 лв. месечно.
Поддържаната от „Електронно здравеопазване" система е само един от каналите за връзка между телефон 112, центровете за спешна медицинска помощ и линейките, като евентуалното ѝ спиране не би създало проблем за гражданите, заяви в студиото на „Тази сутрин" Пенка Георгиева от пациентската организация „Заедно с теб". Тя посочи, че е обсъждала въпроса с ресорния министър проф. Николай Петров.

По думите ѝ даже и в малките населени места има още възможности за контакт със спешните екипи, като проблем би било единствено липсата на джипиес, който да покаже на диспечера къде е линейката.

Що се отнася до записите на обаждания, Георгиева отбеляза, че всяка връзка на гражданин с телефон 112 се пази в системата на спешния телефон.

По думите ѝ е "малко обидно", че фирмите са отстъпили чак след обществения натиск.