Гърция празнува Успение Богородично
Секция: СВЯТ
15 Август 2017 18:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гърция празнува Успение Богородично

/КРОСС/ Успение Богородично е един от най-значимите духовни празници не само в България, но и в Южната ни съседка Гърция. И там се изпълняват различни ритуали, а честването е особено тържествено, предава БНР.

По начина, по който се молят гърците днес, по начина, по който празнуват, се вижда, че за тях днес наистина е летният Великден. Успение Богородично или Голяма Богородица е ден, в който не само минаваш през църквата, за да запалиш свещ. Преди това гърците постят стриктно 15 дни, причестяват се, ходят на литургия.

Хиляди бяха вярващите, които през цялата нощ бяха на литургия в манастирите. Има много места в Гърция, където с особена тържественост се отбелязва днешният празник. Това е преди всичко остров Тинос, което е място за поклонение. Дори за поклонение там пристигат гърци и от чужбина.

В последните години популярна дестинация за много чужденци стана църквата на Богородица на остров Кефалония в Йонийско море. Там храмът се нарича "Богородица със змиите". В него се случва едно уникално явление - няколко дни преди днешния празник в църквата се появяват малки безобидни змийчета. Те изчезват точно днес след края на литургията. Хората вярват и очакват с нетърпение появата на тези змии, което тълкуват като защита и помощ от страна на Божията майка.