Отново пожар в Хасковска област (обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Август 2017 15:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отново пожар в Хасковска област (обновена)

/КРОСС/ Пожар е избухнал край тополовградските села Присадец, Филипово, Варник и Маточина. На място са 5 противопожарни екипа. Предполага се, че огънят е тръгнал от пасище. Горят сухи треви и храсти. Миналата седмица в същия район имаше голям пожар, който унищожи 10 000 декара площи. Бяха открити и виновните за подпалването - земеделски стопани, които почиствали нерегламентирано пасища със селскостопанска техника.

Окръжната прокуратура в Благоевград започна разследване на причините за големия пожар в Кресненското дефиле. Огънят там вече е обхванал около 10 000 декара смесена гора. Високите температури и вятърът пречат пожарът да бъде локализиран. В района над село Сенокос, в посока Природен парк "Пирин", се е разпалило старо огнище на големия пожар, който от понеделник бушува в дефилето. Очаква се в гасенето отново да се включат двата хеликоптера. Работи се и на южния сектор под село Стара Кресна и в дерето под село Остава. В битката с огъня участват над 150 пожарникари, горски служители, жандармерия и доброволци. Високите температури обаче създават проблем в опитите да се пресече огъня и той да бъде овладян напълно. Опасно задимяване в района на населените места няма, по данни на полицията. Бедственото положение в селата Остова и Сенокос остава в сила.

По-рано директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов увери, че е предотвратено разрастването на пожара от Кресненското дефиле към природния парк "Пирин"
Овладяна е ситуацията в село Стара Кресна, където по-рано днес огънят беше навлязъл между къщите. Няма пострадали хора. Собствениците на имоти в селата Остава и Сенокос могат да се върнат по домовете си, но бедственото положение там остава в сила. Огнеборци, горски служители, военни и доброволци участват в потушаването на огъня в най-критичния участък, съобщи главен комисар Николов:

Това е така нареченият южен участък, в който работят повече от 150 човека, най-вече военни под ръководството на горски служители и пожарникари. Огромните усилия, които вложихме днес през деня, бяха да не отиде пожарът в Пирин към парка. В момента не е отишъл!

Пътуващите за Гърция през Кресненското дефиле да бъдат особено внимателни. Електрозахранването в района е спряно. Няма ток и в големия тунел по пътя Е-79, а трафикът е засилен, предупреди министърът на вътрешните работи Валентин Радев:

Тунелът остава неосветен заради тези два 110 и 140-киловолтови далекопроводи, които са прекъснати. Тунелът е тъмен. Там всички трябва да карат с повишено внимание

Министър Радев съобщи, че прокуратурата вече извършва втора проверка в района за установяване на виновниците за големия пожар.

Пожарът в община Струмяни, близо до границата с Македония е потушен. Причината е човешка небрежност. По неофициална информация, пастир е бил със стадото си в района, където е хвърлил пиратка.