Плодовете и зеленчуците поевтиняват
Секция: ИКОНОМИКА
27 Август 2017 12:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плодовете и зеленчуците поевтиняват

/КРОСС/ Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи тази седмица с 0,45 на сто до 1.317 пункта, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Плодовете и зеленчуците по традиция намаляват. Оранжерийните домати поевтиняват с 8,3 на сто и се продават през тази седмица по 0,88 лева за килограм. Градинските домати поевтиняват с 2,3 на сто до 0,85 лв./кг.

Оранжерийните краставици обаче поскъпват с 13,4 на сто, до 1,44 лева средно за килограм. Краставиците, гледани на открити площи, поевтиняват с 20,2 на сто и се търгуват по 1,03 лв.за килограм. Картофите поскъпват с 2,1 процента и се търгуват по 0,48 лева за килограм на едро. Морковите се продават по 0,72 лева за килограм. Зелето се търгува по 0,45 лв./кг на едро.

Зелените чушки се продават по 0,96 лева за килограм на едро, а червените - по 1,31 лева за килограм на едро.

Ябълките поевтиняват с 0,6 на сто до 1,67 лв./кг, а цената на лимоните пада с 5,4 на сто до 2,98 лева. Цената на дините пада 7,4 на сто до 0,25 лева за килограм, на пъпешите с 4,1 на сто до 0,70 лева за килограм. Прасковите се продават по 1,07 лв./кг.

Кравето сирене се продава средно по 6,20 лв./кг. Кашкавалът тип "Витоша" се търгува по 10,07 лв./кг.

Захарта поскъпва с 0,6 на сто и се купува по 1,59 лв./кг. Цената на брашното, тип "500", се повишава с 2,4 на сто до 0,86 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3,60 лв./кг.

Яйцата се продават по 0,19 лева за брой на едро.