Казаните за ракия бълват ментета на есен, проверяват ги веднъж на 17 месеца
Секция: ИКОНОМИКА
28 Август 2017 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Казаните за ракия бълват ментета на есен, проверяват ги веднъж на 17 месеца

/КРОСС/ За периода 01.01.2016 - 31.05.2017 г. Агенция „Митници" е задържала близо 310 000 литра нелегален алкохол, като през 2016 г. задържаните количества са над 254 000 литра, а за периода януари-май 2017 г. са задържани над 54 хил. литра. Така в стойност на акциза, общо от началото на 2016 г. Агенция „Митници" са предотвратени загуби за хазната в размер на близо 3 млн. лв.

Силният период за 2017 г. за производството на нелегален алкохол тепърва предстои, което трябва да направи хората внимателни за това какво купуват и да засили проверките на контролните органи. Това твърдение се аргументира с конкретни цифри и данните на Митниците за извършени проверки и заловени количества нелегален - безакцизен алкохол през 2016 г. Според тези данни, ако през цялата 2016 г. общото количество задържан нелегален алкохол на територията на страната е 254 000 литра, то само в периода октомври-декември на същата година са задържани над 146 000 литра или 60% от общото количество за годината. А само през м. октомври на 2016 г. (периода, когато традиционно българинът вари т.нар. домашнярка по селски казани и други обекти) са задържани близо 107 000 литра нелегален алкохол.

Производството на нелегален алкохол обикновено става в така наречените казани, които се ползват с преференциален данъчен режим. Под прикритието на обекти, които изваряват домашната ракия на селските стопани, те бълват промишлени количества алкохол, за който не е платен акциз и често води до сериозни увреждания на здравето на потребителите. Регистрираните казани в Агенция „Митници" са 1572, които за миналата 2016 година са платили едва 1 млн. лева акциз, което е по-малко от 1% от общия платен акциз от алкохол. Това означава, че всеки един СМОД е изварил средно по 289 литра ракия за цяла година, което реално се постига с половин ден работа.