Внимавайте в планината! На места липсва маркировка
Секция: Туризъм
11 Септември 2017 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Внимавайте в планината! На места липсва маркировка

/КРОСС/ "Състоянието на туристическата маркировка в Рила е изключително трагично", коментира за БНР д-р Евтимия Средкова. Според нея е необходим дебат и в кратки срокове да се намери решение.

"Това е реална опасност за живота на голяма част от туристите. Голяма част от стълбовете вече ги няма, счупени са, никакви табели няма, никакви указания... а става въпрос за височина от 2500 метра. При слънчево време е добре, но в лоши метеорологични условия може да застраши живот.
Липсва координация между институциите. Не е ясно в момента кой отговаря за маркировката реално, за да може да бъде потърсена отговорност, информация и да се предприемат необходимите действия", категорична бе Средкова.

Директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов обясни от своя страна, че поддържането на туристическата маркировка в България е отговорност на Българския туристически съюз.

"Въпреки това Дирекция "Национален парк Рила" организира и провежда ежегодно дейност по поддържане на мрежата от туристически маршрути в защитената територия. Общо взето, го правим с доброволчески отряди. Нашият бюджет също не е достатъчен. Около 3000 лв. имаме за обновяване и рехабилитация на туристически пътеки и осигуряване на материали за това, които средства са крайно недостатъчни.
Да липсва маркировка е крайно рисковано", добави още Андонов.

Румяна Христова от Гражданска група "Да обновим туристическите обекти ни маршрути" посочи, че не е добро положението и при туристическите маршрути в Стара планина. По най-посещаваните маршрути има маркировка, но в източната част на Стара планина маркировката е доста зле, каза тя и добави, че това възпрепятства ходенето на туристите там. По думите ѝ сред планинарите има недоволство.

Николай Даутов - автор на няколко пътеводителя за Пирин, коментира: "В Национален парк "Пирин" маршрутите, които се поддържат от парковата дирекция, са в сравнително добро състояние. Имам чувството, че има някакъв конфликт, защото средствата, които отделя Националният парк, сякаш БТС има някакви апетити към тях. Чувал съм го от работещи в парка. Например за отделни маршрути ги питам защо са го направили така, не е хубаво поставена маркировката, те казват - БТС искаха те да го направят. В рамките на парковете трябва да се знае кой носи отговорността - БТС или парковата дирекция. А извън парка положението е трагично, там БТС не си е мръднало пръста. Всичко, което е маркирано, е маркирано от доброволци".