Президентът удостои с орден посланика на Черна гора
Секция: ПОЛИТИКА
13 Септември 2017 13:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът удостои с орден посланика на Черна гора

/КРОСС/ На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2 президентът Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник" първа степен посланика на Черна гора в България Миломир Михалиевич. Дипломатът получи държавното отличие за своя принос в развитието на българо-черногорските отношения и двустранното сътрудничество.

„България е първата страна, която призна независима Черна гора след Берлинския конгрес и една от първите, признали я след референдума за независимост през 2006 г.", подчерта в изказването си Румен Радев.

Румен Радев благодари на посланик Михалиевич за неговата активна роля в подготовката на посещението на българския държавен глава в Черна гора по-рано през годината.

„По време на своята визита в Черна гора се убедих, че нашите два народа са не само много близки по дух, но и споделят общ стремеж за европейска и евроатлантическа интеграция", допълни още президентът, според когото Черна гора е добър пример в региона, който се стреми да ускори своята европейска интеграция.

Румен Радев подчерта в словото си на тържествената церемония и приноса на посланик Михалиевич, за задълбочаване на двустранните отношения.

„За времето на неговия мандат аз и моят предшественик имахме пет изключително полезни срещи с президента на Черна гора Филип Вуянович, което е пример за изключително интензивен политически диалог", каза държавният глава.

От своя страна посланик Михалиевич благодари на президента Радев за оказаната чест да бъде удостоен с държавното отличие и за подкрепата, която страната му получава в процеса на европейска интеграция.

„Единствено добросъседските отношения и сътрудничеството могат да гарантират сигурно бъдеще за нашите граждани", заяви Миломир Михалиевич и изрази надежда, че доброто сътрудничество между Република България и Черна гора ще продължава да се развива така активно и в бъдеще.