Манолова: 150% по-високи цени за по-некачествени храни плащаме в България
Секция: ИКОНОМИКА
19 Септември 2017 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Манолова: 150% по-високи цени за по-некачествени храни плащаме в България

/КРОСС/ 150% по-високи цени за по-некачествени храни плащаме в България сравнено със Западна Европа. За двойния стандарт стана ясно след ново проучване. Шоколадът в България и Виена е различен, перилните препарати е по-добре да бъдат купени от Гърция, има проблем с козметиката, всички български майки са наясно, че продуктите, с които хранят децата си, са с различно качество в България и Европа, при това и цената е по-висока у нас, в голяма част от случаите с доста сериозен процент, заяви в интервю в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България" омбудсманът Мая Манолова.

Тя обясни, че е направила проучването с помощта на майки, които живеят в Берлин и Виена. Сравнихме едни и същи продукти за деца, от едни и същи марки, от едни и същи хранителни вериги. Установихме, че едно пюренце, което е много популярно сред майките, в България има по-голям процент рапично олио. Във Виена и Берлин е 0,9%, а в България - 1,3%. Цената в България е с 26% по-висока, обясни омбудсманът. По думите й ябълков сок, популярен сред младите майки, в България е 147% по-скъп от същия в Берлин. Популярен млечен десерт, закупен в София, се оказва, че е с 1% по-малко шоколад, отколкото същият, закупен във Виена и Берлин. Както и с 3% по-малко мляко спрямо същия във Виена и Берлин. Цената обаче е 93% по висока у нас, спрямо Берлин и с 16% по-скъп спрямо Виена.

В газирана напитка в Берлин и Виена се използва захар, в България - глюкозо-фруктозен сироп. Става дума за недопустимата обидна за българите и за гражданите от Централна и Източна Европа. Това е практика да се предлагат стоки с по-ниско качество спрямо западно европейските страни, обясни Манолова. По думите й има риск освен „Европа на две скорости" да се появи и „Европа на два стандарта". Моето настояване и като юрист и като омбудсман е да бъде променено европейското законодателство, така че да има забрана за предлагането на стоки с една и съща марка, но с различно съдържание в различни точки на ЕС. Да има ясен механизъм за контрол или чрез единен европейски орган, или чрез мрежа от национални органи. Ако не е еднакъв, да има много строги санкции, заяви още Мая Манолова.