Страната ни се опитвала да лансира проект "Велика България", нямало наше малцинство в Албания
Секция: ПОЛИТИКА
04 Октомври 2017 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Страната ни се опитвала да лансира проект "Велика България", нямало наше малцинство в Албания

/КРОСС/ Искането на България да бъде признато нейно малцинство в Албания е в рамките на нейния проект за „Велика България", бе заявено на дебати в албанския парламент, съобщава БНТ.

В албанския парламент се състояха публични дебати по законопроекта за защита на малцинствата, в които участваха външният министър Дитмир Бушати и представители на малцинствата, които с този документ получават официално признаване, предава агенция МИА.

На дебатите присъстваше и представител на Сдружението за българо-албанско приятелство. България поиска да бъде признато нейно малцинство в Албания, но против това искане беше не само външният министър Дитмир Бушати, а и македонците, предаде телевизия „Топ ченъл" от Тирана.

Васил Стерьовски, представител на „Македонския алианс за европейска интеграция", заяви по време на дебатите, че в Албания нямало българско малцинство. По думите му „това е деформация на историята и на истината. В Преспа, Гора, Голо бърдо, където се претендира, че имало българско малцинство, живее само македонски малцинство. Това искане на България е в рамките на нейния проект за „Велика България". Ако се признае българско малцинство, това ще бъде геноцид над македонците", е цитиран да казва Стерьовски.

Министър Бушати каза, че тази глава, в този момент, е приключена за Албания.

В законопроекта за защита на малцинствата, подготвен от албанското правителство, за малцинства са признати македонците, гърците, власите, черногорците, сърбите, бошняците и ромите.

В последните седмици намеренията българското малцинство да не бъде вписано в законопроекта бе широко дискутирано у нас. Евродепутатът Ангел Джамбазки изрази увереност, че пропускането на българското малцинство е било само на първо четене и това ще се промени, докато колегата му Андрей Ковачев дори обяви това за фалшива новина.