Проф. Тодор Кантарджиев: Още е рано за есенните грипни епидемии
Секция: Здраве
05 Октомври 2017 08:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Тодор Кантарджиев: Още е рано за есенните грипни епидемии

/КРОСС/ Още е рано за есенните грипни епидемии. Очаква се те да настъпят към края на годината, по всяка вероятност през ноември или през декември. Обикновено в нашата държава първо започва циркулацията на грип В, който не прави масови епидемии в една държава. След свършването на грипната вълна обаче, в края на февруари и началото на март, последните случаи на грип отново са от типа грип В", коментира в студиото на Нова телевизия „Здравей, България" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му е препоръчително да се ваксинират хора над 55-годишна възраст, защото те правят тежки усложнения при грип, както и хората с хронични заболявания, сърдечно-съдови заболявания и такива на дихателната система.

Проф. Кантарджиев коментира и кои ваксини са добри. Тази година за пръв път в 24 държави на Европа се пусна четиривалентна ваксина с четирите антигена - два за група А и два за група В", каза още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.