Министър Цачева приветства участниците в конференция по проблемите в ГПК
Секция: ПОЛИТИКА
06 Октомври 2017 14:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Цачева приветства участниците в конференция по проблемите в ГПК

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Цецка Цачева приветства участниците в научно-практическата конференция, посветена на правните проблеми по прилагането на Гражданско-процесуалния кодекс и възможните решения за тяхното отстраняване. Събитието е организирано от Висшия адвокатски съвет се провежда под патронажа на Председателя на комисията по правни въпроси към Народното събрание.

„Новият ГПК действа вече 10 години. Много или малко е това време? Ако кажем, че 25 са измененията и допълненията, направени в него, излиза че това е много време. Достатъчно ли е обаче това време да даде очакваните резултати, които бяха промотирани в мотивите. Отговорът не може да бъде еднозначен", каза министър Цачева. „От април 2016 година се правят опити за конференция за проблемите в ГПК", припомни Цачева. „За да знаем каква е посоката, която следва да прилагаме и по която да вървим, преди всичко е необходимо обективно на място да се получи консенсусен отговор за това докъде сме стигнали в прилагането на ГПК", заяви министърът. Според нея очакванията при приемането на ГПК са били за изграждане и утвърждаване на нова процесуална култура на участниците в процеса, ускоряване на производството и приключване на делата в отговарящи на европейските стандарти разумни срокове.

„С участието на юристи от различни професии, но свързани или с прилагането, или с промените в ГПК, трябва да се набележат краткосрочните цели, а защо не и концептуално да се даде по-далечен поглед на това какво предстои занапред като развитие на гражданско-процесуалната наука и ГПК", изтъкна министър Цачева. „От формирането на общо мнение по отделни въпроси в резултат на тази конференция ще бъде дадена стабилна основа за правната комисия. Защото когато законопроект, в случая ГПК, опре до правна комисия, колегите са под прожекторите и микрофоните на цялото общество", каза в заключение министърът.