Вицепрезидентът: България и Япония ще си сътрудничат в икономическата сфера
Секция: ПОЛИТИКА
11 Октомври 2017 16:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът: България и Япония ще си сътрудничат в икономическата сфера

/КРОСС/ Има потенциал за сътрудничество с Япония в икономическата сфера по линия на малките и средни предприятия. В България имаме много добри традиции и подготвени специалисти в сферата на информационните технологии, което е предпоставка за бъдещи успешни проекти за реализация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на работна среща с извънредния и пълномощен посланик на Япония в България Масато Ватанабе. По време на срещата беше обсъдено състоянието и перспективите за развитие на двустранните отношения.

Японският дипломат изрази готовността на страната си да работи за икономическото развитие на България и като пример за това посочи японска фирма, която е открила три завода в държавата ни и помага за осигуряването на около 8 000 работни места.

Вицепрезидентът даде висока оценка на богатия обмен между двете страни в областта на културата, образованието, науката и спорта и изрази своята признателност за ежегодно отпусканите стипендии за обучение в Япония на български студенти и аспиранти.

Посланик Ватанабе открои приятелските отношения между двете страни и подчерта необходимостта те да бъдат развити. „2018-а година е важна както за България, така и за Япония. Предстоят кръгли годишнини - 80 години от установяването на дипломатическите отношения, 60 години от тяхното възстановяване и 110 години от началото на двустранните контакти", заяви посланикът и допълни, че 2018-а година е и от изключителна важност за Българи в контекста на председателството на Съвета на ЕС.

Споразумението за стратегическо партньорство ЕС-Япония, което е в последен етап на подписване, също бе част от темите на работната среща. Илияна Йотова и Масато Ватанабе се обединиха около идеята за развитието на българо-японското сътрудничество и отварянето на нова страница в отношенията между Брюксел и Токио.
В рамките на срещата вицепрезидентът и посланикът на Япония обсъдиха и ситуацията в Северна Корея. „България подкрепя и е част от резолюциите на ООН срещу ядрените опити в КНДР", отбеляза Илияна Йотова.