Заседание на Националния съвет за закрила на детето ще се проведе в Пловдив
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Октомври 2017 10:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заседание на Националния съвет за закрила на детето ще се проведе в Пловдив

/КРОСС/ На 27 и 28 октомври в Пловдив ще се проведе 37-то заседание на Националния съвет за закрила на детето (НСЗД). Членове на съвета са заместник министрите на МТСП,МВР,МОН, МЗ, ММС, МП, МК, МВнР и редица НПО, работещи със и за деца.

Заседанието се провежда извън София като послание за значението, което имат регионалните и местни аспекти при планиране на политиките за децата.

Председателят на ДАЗД Офелия Кънева ще председателства заседанието и ще фокусира вниманието на членовете на НСЗД върху важни събития и мерки, които следва да се предприемат в изпълнение на държавната политика в тази сфера: междинен преглед на Националната програма за закрила на детето, информация за нови услуги и за функционирането на Националната телефонния линия за деца (НТЛД) с единен европейски номер 116 111, представяне на новата четиригодишна програма за България на УНИЦЕФ, ще се направи преглед на младежките политики и добри практики на НПО и други.

По традиция, представител на Съвета на децата ще участва в заседанието на НСЗД и ще представи информация за становищата от последното заседание на децата и инициативите, които планират за отбелязване на европейския ден за превенция за сексуално насилие и сексуална злоупотреба и международния ден на детето-20 ноември.

Съветът на децата е уникална българска правителствена практика, регламентирана нормативно от 2003 г. и функционираща от 2008 г. В последната година този модел на детско участие привлече интереса на обществеността и получи международно признание.