Русия подарява на Сърбия и два самолета “Ан-26”
Секция: Русия
04 Ноември 2017 14:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия подарява на Сърбия и два самолета “Ан-26”

/КРОСС/ След шестте "МиГ-29", които Русия подари на сръбските ВВС, армията ще получи безвъзмездно и два руски транспортни "Ан-26", предава сръбското издание на руския "Спутник" и ИА Фокус.

Дарението, което ще бъде получено през следващите девет месеца, най-вероятно ще бъде използвано за нуждите на въздушно-десантните войски. Към момента сръбската армия разполага с три самолета "Ан-26" от по-стара модификация, от които само един е в летателен режим, след като е бил ремонтиран през 2016 г. в Ростов на Дон.

"Спутник" припомня, че през последната година руската военна помощ за Сърбия възлиза на 6 изтребителя "МиГ-29″, 30 танка "Т-72 ТС" и 30 бронирани машини "БРДМ - 2М" на обща стойност около 230 млн. евро. Справка на Агенция "Фокус": Военно-транспортния самолет "Ан-26″е разработен от конструкторското бюро "Антонов" и е въведен в експлоатация през 1968 г. Ан-26 се използва основно за транспортиране на военна техника, за осъществяване на въздушно-десантни операции и за тренировка на парашутисти. Различните модификации на "Ан-26" са приети на въоръжение в армиите на 27 страни.