Офелия Кънева: България реализира сериозен прогрес по отношение на защита на правата на децата
Секция: Интервюта
07 Ноември 2017 20:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Офелия Кънева: България реализира сериозен прогрес по отношение на защита на правата на децата

/КРОСС/ На 8 и 9 ноември в Софийския университет, съвместно с Държавна агенция за закрила на детето, ще се проведе Научно-практическа конференция на тема „Децата и медиите", съпътстваща 17-я международен фестивал на фондация „Азия - Европа". Каква е целта на тези събития, кои са водещите проблемни теми, на които е необходимо обръщането на по-сериозно внимание, и как бихме могли да се възползваме от предстоящото ни председателство за решаването им - отговорите дава председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева в интервю за радио „Фокус".

- Г-жо Кънева, разкажете ни малко повече за целта на тази конференция и основните ѝ акценти, които ще бъдат поставени.

- Ние в момента сме в седмица на изключително интензивни международни събития. Те са преплетени помежду си, за да могат взаимно да засилят ефекта от своите постижения. България е в ситуация на уникално домакинство на евроазиатски форум - 53 държави от Европа и от Азия домакинстваме в момента. Форумът е посветен на правата на децата и за първи път е организиран в 20-годишната история на евроазиатското обединение, за първи път е организиран на географска територия в Централна или Източна Европа. Със своето домакинство България, разбира се, поставя на високо ниво редица теми, които до този момент не са били уважавани, не са били повдигни в подобна аудитория. В унисон с тези амбиции, научното събитие „Децата и медиите" е едно голямо предизвикателство не само за научния, но и за практичния свят. Изключително високо ниво на научна конференция с елита в сферата на юристите, журналистите, педагозите, философите. Хората, които действително са лидери в своите професионални и научни направления, ще могат да дебатират политики, насоки и нови предизвикателства в медийния свят и в света на правата на децата в съчетание, така че да предложат едни нови решения на държавите-членки на евроазиатското обединение. И като трети стълб на тези големи събития през тази седмица, които България домакинства, ние имахме съпътстващо участие на деца от страните от Азия и Европа, които домакинстваме, които паралелно с високите експерти, ще дебатират предизвикателствата пред правата на децата, които стоят и пред европейските, и пред азиатските държави. Ние за първи път ще имаме възможност на най-високо ниво да чуем официално мнението на децата и то да бъде част от решенията, които евроазиатският форум ще вземе и с които ще ангажира държавите-членки.

- Казвате, основен акцент ще бъдат правата на децата. Как всъщност адекватно можем да се възползваме от предстоящото ни председателство, за да изведем тези проблеми на преден план?

- Европа, като обединения лидер по отношение на правата на човека и на правата на децата в света въобще, европейските регулации, начинът, по който в Европа са организирани правозащитните ходове и регламенти, е за пример в цял свят. Разбира се, България е една от напредничавите държави, бидейки членка на Европейския съюз, и не само в този смисъл. И в тази връзка, нашето домакинство дава възможност българската гледна точка да бъде подчертана много по-сериозно, защото България реализира сериозен прогрес в развитието си по отношение на защитата на правата на децата през последните години. Ние напредвахме с пъти по-бързо от всички останали страни членки и заобиколихме много грешки, които останалите страни членки в Европа допуснаха. Но по-важното е, че в азиатските страни темите не са толкова добре подредени и ние имаме възможност и като европейци, не само като българи, в момента да разпространим своята гледна точка, да окажем влияние върху практиките отвъд Европа. И това домакинство, което България има, наистина ще даде възможност на много азиатски държави да се докоснат до нашата практика, до нашата гледна точка и до достиженията, както и до препятствията, които сме преодолявали. А самото европредседателство дава възможност европейската общност да бъде ангажирана пък с повлияването и на азиатската гледна точка, пак със знака на България, която ние ще внесем, бидейки председателстващи Съвета на европейския съюз от 1 януари официално, която ние ще внесем в дневния ред на Европейския съюз, в качеството си на домакини на този евроазиатски форум.

- Широко дискутирана е темата за времето, което подрастващите прекарват в интернет, различните сайтове, които те посещават, съответно опасностите, които това крие. Кои са начините съвременните технологични средства и методи за комуникация успешно да бъдат приложени в образованието, например?

- О, това е изключително актуална тема, не само от тази година. Дигиталният свят за нас, хората от ХХ век, е един паралелен свят. Но аз твърдя, че за децата от ХХІ век е техният свят. Децата живеят едновременно и в реалния, и в дигиталния свят и за тях тези два свята - два за нас, за тях е един общ свят. И в тази връзка, безспорно предстои от всички нас, хората на ХХ век, да положим много усилия, за да разберем възможностите, които децата ох ХХІ век вече ползват и очакват ние да им осигурим. Неслучайно дигиталната сигурност е част от обхвата на Научно-практическата конференция „Децата и медиите", която заедно със Софийския университет организираме. Неслучайно темата за регулацията на дигиталното пространство е един от приоритетите, които Държавната агенция за закрила на детето поставя за 2018 г. като свой ангажимент пред децата. Така че тук не само образователният аспект е важно да бъде разглеждан. За мен е по-важно да бъде разглеждана личността на детето в дигиталната сфера, с всички ползи и с всички опасности, които дигиталното пространство, също както и реалният свят, крият в съчетание и в едновременност.

- Смятате ли, че обръщаме достатъчно внимание на правата, проблемите на децата у нас и кои са най-належащите проблеми, които е необходимо бързо да решим и за които трябва да се вземе незабавно решение?

- Аз мисля, че в България наистина процесите на централно ниво, общо, макрорамката по правата на децата вървят добре последните години и мога да подчертая това лично мнение, най-вече имайки възможност да проследявам напредъка и на останалите държави, не само в Европа. Същевременно обаче считам, че през последните години ние останахме длъжници на много деца в България. Ние фокусирахме политиката за деца най-вече на децата в риск и така лишихме всички останали деца от специалното внимание, което всички деца заслужават. Затова е много важно, че една от темите, които България интегрира и в евроазиатското домакинство, което върви тази седмица, е именно разгръщане на политиката за деца към всички деца. По това ще трябва всички държави да положат усилия, да се присъединят и да направят механизмите си така, че всяко дете, където и да се намира по света, да знае, че има подкрепа и закрила, на която може да разчита. България не е изключение. Тук ние оставаме длъжници и има още какво много да направим за подкрепа на активните деца, за подкрепа на талантливите деца, за подкрепа на децата, които учат в чужбина, за подкрепа на децата, чиито родители работят с чужбина, за подкрепа на децата със спортни таланти, възможности и прочее, прочее, прочее, всички деца без изключение.

- Безспорно много важни теми предстои да бъдат обсъдени. Ще имаме отново поводи да коментираме.

- Това, което също е уникално по време на домакинството, е, че деца ще взимат решения, по които възрастните трябва да поемат отговорност. И аз много ще се радвам вашата медия да проследи с фокус именно детските становища по въпросите на политиката към всички деца, на децата в риск и цялостното им участие.