Международен детски форум с българско участие се проведе в Азербайджан
Секция: ЛЮБОПИТНО
27 Ноември 2017 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международен детски форум с българско участие се проведе в Азербайджан

/КРОСС/ „Какъв по-подходящ ден от 20 ноември, Световен дан на правата на детето, да покажем, че децата са посланици на любовта, разнообразието и мира". С тези думи Галина Вълчева и Адриана Райкова, представители на Съвета на децата в България, се обърнаха към своите връстници и високопоставени гости на IV Международен детски форум на Азербайджан, провел се на 21-ви и 22 ноември в Баку.

Форумът беше открит със специално приветствие към децата от името на президента на Република Азербайджан Илхам Алиев, поднесено от заместник министър-председателя на Азербайджан Али Ахмедов. Обръщения направиха председателката на Държавния комитет за семейството, жените и децата г-жа Хиджран Хюсеинова , регионалният директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия г-жа Афшан Хан, заместник-председателят на Милли Меджлиса г-жа Бахар Мурадова, както и специалните гости на форума.

Събитието имаше за цел да събере на едно място даровити и будни деца, представляващи всички всички области на Азербайджан, включително Нагорни Карабах и 7-те окупирани области, като им даде възможност да участват в дискусии по различни теми, касаещи проблемите на децата и държавната политика към децата-защита на правата на децата, осигуряване на обучение, здравеопазване и социални грижи, защита на околната среда, и пр.

От страна на българското посолство в Баку на форума присъстваха г-н Янко Янакиев, първи секретар, временно управляващ ДП-Баку и г-жа Анна Обретенова, аташе.

За първи път във форума провел се в Баку на тема „Правата на децата‘‘ взеха участие и деца от различна националност.

Галина и Адриана, поздравиха и благодариха на своите азербайджански приятели за поканата облечени в традиционни български носии подчертавайки, че това е техният начин да благодарят за късчето култура, до което техните гостоприемни домакини им позволиха да се докоснат.

Българските деца участваха активно в диксусиите, давайки пример с прилагането на добрите практики и активно детско участие във вземането на решения, касаещи проблемите и бъдещето на децата.

„Помнете, че ние не сме вашето бъдеще, ние сме вашето настояще!‘‘- отправи като послание към високопоставените гости на форума Адриана Райкова.

Българските момичета бяха аплодирани от над 500 души.

Зам.-председателят на Държавна агенция за закрила на детето, д-р Валентин Димитров, който беше специален гост на форума и съпровождащ Галина Вълчева от гр. Хасково и Адриана Райкова от гр. Стара Загора, не скри вълнението и гордостта си на сцената. Той презентира дейността на Държавната агенция, нейните приоритети в посока защита на децата, като подчерта, че приема работата си като мисия, и че децата не се делят на етноси, социални прослойки, религиозни различия. Всяко дете има еднакви права в този свят. Децата са наша отговорност и ние трябва да се грижим за тях, независимо от различията, с които се сблъскваме на територията на възрастните.