Българска и хърватска делегации договарят по-голямо сътрудничество
Секция: ПОЛИТИКА
27 Ноември 2017 15:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българска и хърватска делегации договарят по-голямо сътрудничество

/КРОСС/ Делегация на Комисията по външни работи на парламента на Хърватия, водена от нейния председател Миро Ковач, е на посещение в България. Визитата е по покана на председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

На срещата си с хърватските парламентаристи заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев отбеляза близостта между двата народа и двете страни и изрази увереност, че по време на посещението ще бъдат постигнати ясни и конкретни резултати в посока задълбочаване на сътрудничеството. Между българите и хърватите има духовна близост, наша отговорност е да принесем тази близост и в икономическите отношения, така както тя е налице в областта на туризма, подчерта той, цитиран от парламентарната пресслужба.

Подготовката на България за предстоящото след месец първо Българско председателство на Съвета на ЕС и Западните Балкани като ключов негов външнополитически приоритет бяха сред темите на разговора. Явор Нотев отбеляза, че Западните Балкани трябва да заемат заслуженото си място на картата на обединена Европа и най-заинтересовани от това са хората, които живеят тук. Проблемите пред региона са общи и решаването им е в интерес на всички държави, заяви той.

Председателят на Комисията по външни работи на парламента на Хърватия Миро Ковач отбеляза, че заедно Хърватия и България могат да постигнат много, не само по отношение на двустранното икономическо сътрудничество, но и да водят съвместна политика за интеграция на Западните Балкани. Именно това може да бъде нашата обща положителна роля, допълни той. Миро Ковач заяви намерението на своята страна да излезе с конкретни предложения до месец май, когато е Срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС и на страните от Западните Балкани в София.

Делегацията на Комисията по външни работи на парламента на Хърватия имаше среща и с Комисията по външна политика на Народното събрание.

Председателят на комисията Джема Грозданова запозна хърватските парламентаристи с приоритетите на предстоящото първо за България председателство на Съвета на ЕС. Това са темите за бъдещето на ЕС и младите хора, за цифровата икономика и дигитализацията, за европейската перспектива на страните от Западните Балкани и за сигурността и стабилността в Европа, посочи тя. България би могла да сподели опита, който ще придобие по време на предстоящото председателство, с Хърватия, която ще бъде начело на ЕС през 2020 г., подчерта Джема Грозданова. Тя отбеляза, че в това отношение нашата страна получава практическа помощ от Естонското председателство.

Председателят на Комисията по външни работи на парламента на Хърватия Миро Ковач отбеляза, че председателството на Съвета на ЕС е голямо предизвикателство и попита българските парламентаристи как се подготвят за него. Джема Грозданова отговори, че е създаден малък, но добре работещ екип в администрацията на Народното събрание и всеки от този екип е пряко ангажиран с някое от събитията в рамките на парламентарното измерение на Българското председателство.

Темите, които ще бъдат основни по време на Българското председателство, са важни и много интересни и за Хърватия, посочи Миро Ковач и попита как България противодейства на напускането на млади хора от страната към други райони на Европа. Народният представител от Комисията по външна политика Георги Михайлов подчерта, че демографската криза е проблем не само в България, на нашия регион, но и на Европа като цяло. Четири от страните от Западна Европа, сред които са България и Хърватия, са сред първите девет в света с най-лоши демографски показатели, посочи той и допълни, че България има приета стратегия за преодоляване на негативните тенденции.

На разговора председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова отбеляза значението на сътрудничеството между България и Хърватия в различни международни организации. Според нея доброто взаимодействие между България, Румъния, Гърция и Хърватия би било полезно за отстояване на позициите на тези страни в рамките на ЕС и НАТО, на които те са членове.

В програмата на визитата са предвидени срещи с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и с вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.