Авангардната иранска изпълнителка SEVDALIZA идва в София
Секция: КУЛТУРА
19 Декември 2017 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Авангардната иранска изпълнителка SEVDALIZA идва в София

/КРОСС/ На 10 февруари SEVDALIZA ще стъпи на българска сцена по покана на ReelFeel и Boyscout

Родена в Иран и пребиваваща в Холандия, 30-годишната изпълнителка вече има зад гърба си професионална баскетболна кариера, късометражен филм и дебютен албум с 16, напоени с емоция, парчета. На 10 февруари, магнетичната певица ще стъпи и у нас, на сцената в зала ДНК, като следваща точка от голямото Wanderess турне в Европа.

Ирано-холандската звезда SEVDALIZA е певец, текстописец, режисьор и композитор. Напуска Техеран на 5-годишна възраст, а на 16 прекрачва прага на музиката сама. Благодарение на дисциплината, която ѝ дава спортът, достига висините на изкуството и създава музика, която трудно може да бъде описана. Миксира стилове като трип-хоп, пънк, нео соул, алтърнатив R&B и грайм, но не пропуска да добави и други жанрове, с които да изпъстри образа си. Освен чрез музиката, тя прави голямо впечатление и с визуалните преживявания, в които потапят клиповете ѝ.

„Музиката не е само музика, а и визия. Обичам да създавам хипнотични образи, всеки със собствена тежест", споделя Sevdaliza.

Лириките ѝ почти винаги са повлияни от велики писатели и съдържат голяма доза философски разсъждения, с теми като полово разнообразие и възприятие на емоциите. Sevdaliza си играе със симулация на идентичности и фантазии, които трудно могат да бъдат разграничени от реалността. Чрез творчеството си, тя създава свят, в който всичко е възможно.

Първият ѝ мини-албум The Suspended Kid излиза през януари 2015 и се превръща в международно признат дебют. Малко по-късно същата година излиза и Children of Silk. Междувременно, музиката ѝ звучи по всемъзможни модни подиуми, както и в късометражния филм Formula, в който участва и самата тя в главната роля. През април тази година SEVDALIZA издава дебютния си студиен албум ISON, който получи похвали от почти всички световни медии и беше последван от разпродадено турне в Европа и САЩ. Визуалните ефекти към клиповете от албума отново впечатляват, а клипът към песента Marilyn Monroe се включва в годишната класация на списание FACT. Това не е първият път, в който 30-годишната звезда получава признание за видеата си, защото три години по-рано, видеото ѝ към Sirens of the Caspian попада в топ 10 видеа на 2014 година.

Билети за концерта на Sevdaliza ще бъдат пуснати в продажба от 20 декември в мрежите на Eventim.bg и epaygo.bg на цена от 30 лв.