Саундракът към „Възвишение“ излиза за Коледа
Секция: КУЛТУРА
19 Декември 2017 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Саундракът към „Възвишение“ излиза за Коледа

/КРОСС/ За шеста поредна седмица филмът "Възвишение" шества из родните кина. Лентата продължава да държи сериозен брой екрани в цялата страната и ще може да бъде гледана и по празниците. За продукцията, дело на Виктор Божинов и Иван Дойков, се изговори много - Възвишение стана най-гледаното българско заглавие за последните няколко години, остана единственият български филм в топ 10 на най-гледаните филми у нас за 2017 г., а преди няколко дни боксофисът му отбеляза гръмките 1 милион лева приходи от билети.

Освен от видяното, голяма част от зрителите излизат от киносалоните развълнувани и от чутото. Музиката на Петър Дундаков изгражда специфична и силно въздействаща атмосфера около случващото се на екрана. От днес оригиналната музика към филма Възвишение е налична за слушане в дигиталните платформи (Spotify и iTunes), а от 22.12 може да бъде намерена и на твърдо копие (CD) във всички книжарници.

Албумът съдържа общо 21 музикални теми, а ето какво споделя и Петър Дундаков по темата:
"Още в началото на работата, в разговори с Виктор и Иван, стигнахме до извода, че мащабът на историята не може да бъде предаден само от струнен квартет например. За това решихме да заложим на цял оркестър и под диригентството на професор Пламен Джуров постигнахме това, което търсехме. Освен авторската музика вътре ще откриете и добре познатата увертюра "Крадливата сврака" на Джакомо Росини и "Тракийски танци" на Петко Стайнов, които са използвани в ключови моменти от Възвишение. Ще се радвам, ако тази продукция успее да зададе нов стандарт в отношението към филмовата музика и изобщо към звука в българските филми. Приятно слушане!"

Spotify: https://open.spotify.com/album/56DnClFernW1piuCnNRgi8
iTunes: https://itunes.apple.com/bg/album/%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-original-motion-picture-soundtrack/1326010013

„Възвишение" все още е по кината в цяла България.